Львівська ОДА ініціювала внесення змін до бюджетного законодавства

unnamed

Львівська обласна державна адміністрація ініціювала внесення змін до бюджетного законодавства.

Про це повідомляють на сайті відомства.

Зокрема, запропоновано внести зміни до статей 98-99 Бюджетного кодексу України в частині врахування показників м. Києва у вирівнюванні фінансової спроможності місцевих бюджетів.

Читайте також: Нові штрафи для українського бізнесу: що зміниться з 1 серпня

За чинною методикою обрахунок дотацій місцевим бюджетам здійснюється з використанням індекса податкоспроможності територій без урахування показників бюджету м. Києва, чим порушується принцип справедливості та неупередженості бюджетної системи України, визначений Бюджетним кодексом України.

«Зважаючи на те, що податкоспроможність столиці суттєво перевищує податкоспроможність інших територій, це неврахування зменшує середньоукраїнський показник і місцеві бюджети отримують значно менші обсяги дотацій. Внаслідок цього лише у 2020 році місцеві бюджети країни недоотримали близько 8 млрд грн, з яких місцеві бюджети Львівщини – більше ніж 600 млн грн. Відповідне звернення скеровано до народних депутатів України від Львівщини, обласних державних адміністрацій, Асоціацій органів місцевого самоврядування, Кабінету Міністрів України та Міністерства фінансів України. Очікуємо, що наші пропозиції будуть підтримані», - зазначив голова Львівської ОДА Максим Козицький.

Читайте також: У Раді заблокували підписання закону про зниження «зеленого» тарифу

До слова, обсяг фінансового ресурсу для горизонтального вирівнювання в Україні невеликий і становить лише 0,023 відсотка ВВП (1,4 відсотка усіх доходів місцевих бюджетів). До прикладу, в Польщі показник вирівнювання становить 0,86 відсотка ВВП (5,5 відсотка місцевих доходів), Словенії – 0,8 відсотка ВВП (16 відсотків місцевих доходів), Швеції – 1,7 відсотка ВВП (13 відсотків місцевих доходів).

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: