Скільки Україні потрібно позичити коштів у 2020 році

гроші перекази
Фото ілюстративне

Загальна потреба уряду в залученні боргового фінансування у 2020 році становить 653 мільярди гривень.

Про це пише Економічна правда.

Протягом 2020 року Мінфіну необхідно погасити 346 мільярдів гривень боргів, без урахування 145 мільярдів на обслуговування боргів, які держава сплачує з видаткової частини бюджету.

Зазначається, що 216 млрд з 346 млрд – це внутрішній борг, 130 млрд грн – зовнішній борг. Ця сума є співставною з обсягом погашень, які Україна робила в попередні роки, але все ще є значною.

Але внаслідок коронакризи знизились надходження до бюджету і зросли видатки. 13 квітня парламент вніс зміни до держбюджету. Як наслідок, плановий дефіцит державного бюджету на 2020 рік зріс більш ніж утричі: з 96 до 298 млрд грн.

Читайте також: 30 гривень за долар уже восени: що це означатиме для українців

«Це означає, що майже кожна четверта гривня видатків державного бюджету у 2020 році повинна фінансуватися через залучення нових боргів (з урахуванням місцевих бюджетів це співвідношення буде меншим). Це також найбільший рівень дефіциту державного бюджету з 2016 року», – йдеться у статті.

Загальна потреба Уряду в залученні боргового фінансування у 2020 році збільшилась майже вдвічі — до 653 млрд грн.

Зокрема, план за зовнішніми запозиченнями збільшився зі 111 млрд грн до 242 млрд грн, план за внутрішніми запозиченнями – з 231 млрд грн до 372 млрд грн.

При цьому, основне навантаження із залучення боргового фінансування заплановано саме на липень-грудень 2020 року. За перше півріччя Мінфін зміг взяти в борг 261 млрд грн (за загальним фондом держбюджету). Але за друге півріччя потрібно залучити ще 355 млрд грн – на 36% більше, ніж було залучено за січень-червень.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: