У Львові стартувала виставка «Флінта 1970» (фото)

IMG_5031

У вівторок, 28 липня, в «Ya Gallery» відкрилася виставка «Флінта 1970». Проєкт акцентує на одному році життя відомого львівського кераміста та живописця Зеновія Флінти.

Про це передає ІА Дивись.інфо.

Виставка триватиме до 23 серпня і відбудеться у рамках паралельної програми «Лабіринти Львівської кераміко-скульптурної фабрики» мистецтвознавця Павла Гудімова. За словами організатора виставки, в експозиції можна буде простежити історію переломного періоду, зламу двох епох, які змінили світ – час 60-их та 70-их.

Павло Гудімов - український музикант, колекціонер мистецтва, арт-менеджер.

«Лабіринти ЛКСФ» відкрилися у вівторок, 21 липня, у Пороховій вежі. Тобто рівно тиждень тому. Водночас ми розпочинаємо паралельну програму, яка триватиме у «Ya Gallery». Це виставки робіт трьох художників, що були або є пов’язані з кераміко-скульптурною фабрикою», – пояснює Павло Гудімов.

Читайте також: У Львові презентували виставку кераміки напівзабутої експериментальної фабрики (фоторепортаж)

Організатор також відзначає, що експозиція розпочнеться з виставки робіт відомого львівського митця Зеновія Флінта не випадково.

«Перший художник – це така львівська легенда. Зеновій Флінта мав дуже стрімку кар’єру, був учнем герметичного кола Карла Звіринського. Він працював у галузі декоративного мистецтва і дуже велику частину свого часу присвячував експериментам з живописом і графічними техніками.

І під час підготовки до виставки ми познайомилися з його донькою, Іриною Данилів-Флінтою, і налагодили дуже близький духовний контакт. Я часто приїжджав до майстерні Флінти і передивлявся його доробок. Так я помітив, що один рік представлений дуже великою кількістю робіт, що привертають увагу. Це був 1970-ий. Рік, який закривав наслідування естетики Звіринського, наслідування 60-их років. Ця естетика була дуже виразна, плакатна, контурна, яскрава. І розпочинається перехід до пошуку чогось свого, нового. Дух часу змінився. 60-ті і 70-ті дуже різні. Це і кіно, і музика, і політика. Саме тому 1970-ий є акцентом цієї виставки», - розповідає Гудімов.

Дух часу змінився. 60-ті і 70-ті дуже різні. Це і кіно, і музика, і політика.

Водночас відзначає мистецтвознавець, на виставці представлені роботи не тільки 1970-го року. Є роботи більш ранні і більш пізні.

«Але вони подані здебільшого для того, аби відчути, як автор змінився. Є декілька робіт 1969 року і декілька робіт початку 70-их.

Ми не обмежуємося однією темою на виставці. Ми покажемо, як одні й ті самі теми художник передавав у кераміці, живописі і графічних роботах. Тому тут суміш медіа, які дозволяють нам зрозуміти різну тематику: урбаністичну, гуцульську, експерименти з наближенням до абстракції – такі роботи як «Стадіон», «Вогні міста».

Для мене було цікаво вирішити це у просторі. Наприклад, є початковий експонат – ваза, яка вироблялася на Львівській кераміко-скульптурній фабриці – тоді у майстерні ми відшукуємо ескіз до тої вази і помічаємо його у просторі. Або ж той самий гуцульський свічник, і є серія гуцульських кахлів, які випускалися ЛКСФ. Є тема мутації тої форми вази, з загостреними краями, у роботу творчу – перехід від естетики контурної до естетики глибинної, більш живописної», - каже Гудімов.

Ще однією особливістю мистецтва Зеновія Флінта є те, що воно ніби розвивається з кінцевого образу.

«Дуже часто буває так: ескіз робиться, рисунок, потім живопис. Тут ми бачимо історію навпаки. Спочатку живописна робота, потім графічна. Це свідчить про те, що автор переосмислював, спрощував, додавав», - додає мистецтвознавець.

Мистецтво Флінта ніби розвивається з кінцевого образу

Виставка Зеновія Флінта завершується 23 серпня, 25 серпня розпочинається друга виставка циклу – з роботами Уляни Ярошевич. Вона також буде експонуватися протягом місяця, а після цього будуть в межах проєкту представлять нові роботи Ігоря Ковалевича.

Усі три виставки триватимуть у «Ya Gallery». Крім того, паралельно буде представлена програма у музеї «Територія терору» і в Шевченківському гаю. Триватиме проєкт до 18 жовтня.

Читайте також: Невідоме мистецтво: у Львові створюють відкритий архів альтернативної художньої культури

За словами Павла Гудімова, більшість робіт Зеновія Флінти для експонування надала його донька з приватної колекції.

ФОТО Микита ПЕЧЕНИК

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: