Як відбувається реставрація фасаду Гарнізонного храму (відео)

IMG_5269-696x464

У Львові триває реставрація головного фасаду Гарнізонного храму св. Петра і Павла, відомого як костел Єзуїтів, що на Театральній, 13.

Зараз тут проводять черговий етап реставраційних робіт: спочатку фахівці відчищають з каменю цемент, біонарости щоб позбутися причин руйнування каменю. Далі камінь укріплять та відновлять втрачені елементи фасаду, повідомляє Бюро спадщини.

Читайте нас в Telegram: перевірені факти, тільки важливе

За словами реставратора з каменю Остапа Поповича, у Львові не так багато історичних об’єктів де можна працювати такими каменем. І це для фахівців становить неабиякий професійний інтерес.

Читайте також: Вілла «Люсія»: чи вдасться врятувати пам’ятку архітектури

«Першочергове завдання реставратора з  каменю – зберегти та продовжити його життя. Для цього ми визначаємо методику, яка дозволяє максимально ефективно це зробити. В процесі очищування ми виявили як мінімум чотири різні розчини, якими в різний час проводили ремонтно-реставраційні роботи. Але тогочасні матеріали подекуди нашкодили, особливо цемент», – розповів реставратор.

Скульптури на стіні фасаду Костелу Єзуїтів датуються XVIII-XIX ст. Вони збереглися в не найгіршому стані, чого не можна сказати про кам’яні деталі, безліч з яких втрачено і потребуватимуть відновлення.

Читайте також: 5 брам, які відреставрували у Львові в липні: фото до і після

«Тут справа не лише у пошкодженнях спричинених часом, а швидше в неправильних реставраційних процесах, які проводили раніше. Головний ворог –  цемент, навіть його тонкий шар має надзвичайно руйнівну силу для каменю. Він під ним стає слабким, крихким і потребує тривалої реставрації та зміцнення», – додав Остап Попович.

Роботи з реставрації головного фасаду храму проводяться за кошти міського бюджету, на замовлення управління охорони історичного середовища  Львівської міської ради.

До слова, паралельно з цим, тривають роботи з фресок XVIII ст. всередині храму. Завершення усіх робіт планується на кінець 2022 року.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: