Зберегли 99% зруйнованого об'єкта: як виглядає відновлена мозаїка «Море і риби» (фото)

IMG_5768

У Львові незабаром завершать відновлення мозаїки «Море і риби», розміщеної на колишньому магазині «Океан» по вулиці В. Великого, 26а. Реконструктором вдалось зберегти 99% зруйнованого об'єкта. 

У Львові незабаром завершать відновлення мозаїки «Море і риби», розміщеної на колишньому магазині «Океан» по вулиці В. Великого, 26а. Реконструкторам вдалось зберегти 99% зруйнованого об'єкта. 

Усі роботи відбуваються під керівництвом Остапа Патика — сина автора оригінальної пам'ятки Володимира Патика. 

Він розповів, що спершу було складно довести мешканцям, що мозаїку варто відновлювати, адже точились суперечки довкола її цінності.

«У вересні 2019 року розпочався процес відновлення рельєфу — основи під мозаїку, а вже з весни цього року дотепер ми завершуємо цей проєкт. З мистецького боку ескіз повністю відтворений, бо є фотофіксація. Роботу виконували фахівці, і тому вона є реконструйована на 99%», - розповідає мистецтвознавець.

До слова, процес реставрації тимчасово зупинили наприкінці листопада через несприятливі погодні умови.

За словами Остапа Патика, було дуже складно знайти необхідні матеріали в потрібних кольорах — їх шукали по всьому світові.

Роботи довкола об'єкту ще триватимуть кілька днів, утім від завтра, 7 серпня, знімають паркан, тому всі львів'яни зможуть спостерігати за оновленою мозаїкою.

Заступник міського голови Львова з питань розвитку Андрій Москаленко додає, що після зруйнування «Море і риби» за різними розрахунками, збереглось приблизно 10% колишньої пам'ятки. Це, зокрема, основа з частинами камінців і саме це дало змогу відтворити в просторі, який залишився, оригінальний об'єкт.

«Була вкладена велика праця, аби відновити всі пошкоджені камінці, а також знайти якісну заміну  — по якості, кольористиці та викладенню загалом всього малюнку. Це велика праця, аби повністю відтворити той малюнок, що залишився в такому форматі, який був раніше», - зазначив Москаленко.

Нагадаємо, рибний магазин «Океан», на якому розмістили мозаїку побудували у 1982 році. У лютому 2020 року у львівській мерії погодили містобудівні умови та обмеження на реконструкцію маркету, якою зайнялось ТзОВ «Компанія Ріел-Естейт Груп». Під час ремонтних робіт зруйнували мозаїку, хоча згідно з проєктом, її мали зберегти.

Через це, виконавчий комітет скасував дозвіл на реконструкцію будівлі, а ГУ ДАБК у Львівській області взялась за перевірку. За результатами огляду, замовнику та генпідряднику будівництва видали оголосили про припинення будівельних робіт, поки порушення не усунуть і Державна архітектурно-будівельна інспекція констатувала порушення і наклала штраф у розмірі 90 тисяч гривень.

У межах відновлення самої мозаїки, зараз у приміщеннях колишнього рибного прилавку облаштували музичну школу, що стане комунальним надбанням міста.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: