Падіння ВВП складе 6% замість очікуваних 4,2%, - консенсус-прогноз

Investitsiyi-1024x683

У 2020 році падіння ВВП України складе 6% замість очікуваних у квітні 4,2%. Серед головних припущень — висока ймовірність настання другої хвилі пандемії covid-19 у другому півріччі.

Про це йдеться в консенсус-прогнозі Мінекономіки про вплив коронавірусу на економіку й суспільство.

«За прогнозами експертів МЕРТ, українська економіка демонструє більш глибоке падіння, ніж світова економіка — воно складе 6% в 2020 році.

Характер відновлення залежатиме від вже наявних карантинних заходів в Україні, а також посилених в умовах адаптивного карантину», які будуть мати негативний вплив на економіку країни, в результаті чого відновлення буде повільним », — йдеться в документі.

Відповідно до прогнозу інфляційні процеси будуть більш стриманими — 5,8% в грудні до грудня 2019 року проти 7% в попередньому прогнозі.

«Всі елементи попиту покажуть негативну динаміку, але найбільшим буде падіння інвестицій, яке поглибилося до 20,3% з 14,8% в попередньому консенсус-прогнозі.

Бюджетне стимулювання, введене для підтримки попиту населення і пом'якшення негативних наслідків, викликаних карантинними заходами, зросте, що в умовах скорочення доходів викличе значне зростання дефіциту бюджету до 5,6% ВВП, додали в Мінекономіки.

Водночас прогноз відновлення економіки в 2021 році після падіння в 2020 покращився до 3,2%.

Читайте також: 30 гривень за долар уже восени: що це означатиме для українців

ВВП України в першій половині 2020 скоротився на 6,5% проти аналогічного періоду 2019 року. Зокрема, у другому кварталі падіння склало 11%, що менше, ніж очікувалося раніше (14%).

Мінекономіки прогнозує зростання ВВП в 2021 році на 4,6% при інфляції 7,3%.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: