На горі Піп Іван вперше за 80 років реконструюють відому обсерваторію

ad6e5354abf903a0ef1718789ea93ce3

Гірську обсерваторію планують перетворити на потужний міжнародний науковий центр. 

Унікальна найвисокогірніша споруда України не бачила ремонту 80 років, передає ТСН.ua.

Шлях на знамениту гору починається із найвисокогірнішого села України Дземброні. Звідси за годину можна дійти до дзембронських водоспадів, а ще за годину - до неймовірного за красою урочища Вухатий камінь. А ось до Чорної Гори доведеться йти не менш як чотири години.

Читайте нас в Telegram: перевірені факти, тільки важливе

Знамениту обсерваторію нині будівельники з усіх боків обкладають риштованням. Бригада з Тернопільщини використовує кожну хвилину гожої днини.

«Я вам скажу, за таких умовах не кожен зможе працювати, деколи буває 0 градусів, або, як сьогодні, 18. Кожен день змінюється погода», - ділиться будівельник Владислав Григорович.

Читайте також: У Карпатах за сезон не зійшло жодної лавини

Будівельники збиралися розпочати реконструкцію наприкінці травня, але не змогли, бо на горі ще лежав сніг. Зараз основне завдання - повернути у стіни камені, які звідти повипадали за останні 80 років. Обсерваторію побудували у 1938 році, відтоді ніколи не ремонтували.

Інше завдання - просушити шов між камінням.

«Оце все, якщо взяти та понюхати, то воно пахне пліснявою, намулом, вологістю. Ми будемо між камінням вибирати ось цей весь мох, оце все, що поросло за ціле століття. Шви ми відновимо, як воно було», - запевняє бригадир Михайло Пілецький.

Цю роботу будівельники мають закінчити до перших морозів, а вони приходять на Чорну Гору восени.

Ректор прикарпатського університету Ігор Цепенда розповідає про масштабний міжднародний проєкт: Євросоюз уже виділив трохи більше мільйона євро на ремонт Обсерваторії та на закупівлю обладнання та спорядження.

В одній частині будівлі буде найвисокогірніший рятувальний центр у Східній Європі. Українські рятувальники чергують і зараз, але в майбутньому тут створять навчальний центр. Сюди на тренування приїжджатимуть також з-за кордону, насамперед поляки. Іншу частину будівлі обладнають для науковців. Незабаром тут встановлять телескоп.

А ще, незабаром на горі Піп Іван встановлять сучасну метеостанцію. Ігор Цепенда переконує: гірська обсерваторія найближчими роками перетвориться на потужний міжнародний науковий центр.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: