Як львівський депутат питними фонтанчиками з туберкульозом пропонував боротися | МАНІПУЛЯЦІЯ

IMG_1716

Депутат Львівської міської ради Андріян Гутник звинуватив керівництво міста у відсутності комп‘ютерного томографа у Львівському регіональному фтизіопульмонологічному клінічному лікувально-діагностичному центрі.

«Допоки увага більшості світу прикута до боротьби з короновірусом, до слова, Україна все ще залишається лідером у Європі з поширення туберкульозу. Що ж робить наша влада для вирішення проблеми, допомоги та порятунку пацієнтів у час пандемії? «Логічно» – встановлює у місті питні фонтанчики загальною вартістю приблизно 600 000 гривень».

До чого тут фонтанчики і де маніпулює депутат – у нашому фактчеку.

  • МАНІПУЛЯЦІЯ
  • ПЕРЕВІРКА

«Чи знали ви, що у Львівському регіональному фтизіопульмонологічному клінічному лікувально-діагностичному центрі відсутній комп’ютерний томограф (КТ), його там ніколи і не було!

До слова, цей апарат використовують у всьому світі вже понад 40 років…

І фонтани – це добре, але коли немає проблем нагальніших. У той час, як ціна життя зводиться до незрозумілих політичних амбіцій та відсутності якісного лікування хворих, Львову потрібен нормальний Господар», – написав депутат на своїй сторінці у Facebook.

Скрін з Fb Адріяна Гутника.

Втім, хто, як не депутат міської ради, мав би знати, що згаданий медичний заклад не перебуває у підпорядкуванні Львівської міської ради. Його повна назва «Комунальне неприбуткове підприємство Львівської обласної ради «Львівський регіональний фтизіопульмонологічний клінічний лікувально-діагностичний центр».

Відтак, міська рада, принаймні згідно із законодавством, не має жодних обов’язків щодо його фінансування і не може відповідати за відсутність у ньому того чи іншого медичного обладнання.

Крім цього, згідно з інформацією Львівської міської ради, загальна вартість усіх встановлений фонтанів становить 587 тисяч гривень. Навіть якщо міська рада з власної волі захотіла б допомогти фінансово закладу обласної ради (а такі випадки вже були), цієї суми не вистачило б на придбання комп‘ютерного томографа.

Скрін з Fb міського голови Андрія Садового.

Наприклад, торік, у листопаді, комунальне некомерційне підприємство «Лікарня інтенсивного лікування І рівня м. Горішні Плавні» Горішньоплавнівської міської ради Полтавської області придбала через систему ProZorro комп‘ютерний томограф за 12 мільйонів 500 тисяч гривень.

І це ще не найвища ціна. У липні 2019 року Южноукраїнська міська лікарня теж через ProZorro придбала КТ за 19 мільйонів 500 тисяч гривень.

А в листопаді минулого року Луганська обласна клінічна лікарня придбала через ProZorro комп‘ютерний томограф за 25 мільйонів гривень.

  • ВИСНОВОК

ІА Дивись.info проаналізувала заяву міського депутата і дійшла висновку, що Адріян Гутник відверто маніпулює на тлі гострої для регіону теми, звинувачуючи міську владу у тому, що не є сферою її відповідальності і компетентності.

Матеріал підготовлено в рамках проєкту «Протидія фейкам і маніпуляціям на місцевих виборах». За підтримки фактчек-проєкту «БезБрехні».

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: