Ніколи не кажи ніколи: як Андрій Садовий обіцяв більше не балотуватися в мери Львова | МАНІПУЛЯЦІЯ

IMG_5921-696x464 (1)

Міський голова Львова Андрій Садовий 19 серпня заявив, що знову балотуватиметься у мери міста, вже учетверте.

 

«19 серпня мені 52 роки. Дякую всім, хто телефонує, надсилає SMS: дуже багато вітань. І є багато запитань: «Слухай, Андрію, так ти йдеш на наступні вибори?» Я собі отак думаю: завод з переробки сміття почали будувати, ще дуже багато проблем, треба добудувати до кінця? Треба. А вулицю Бандери чи Суботівську з Рясне-2 на Левандівку треба? Треба. А Шевченка, Богдана Хмельницького?... Ну і що оце все кинути напризволяще? Це якось несерйозно. Тому йду. Я думаю, що ви матимете вибір. Придивляйтеся, приймайте рішення», – сказав Андрій Садовий у відео, розміщеному на його сторінці у Фейсбуку.

  • МАНІПУЛЯЦІЯ
  • ПЕРЕВІРКА

Цікаво, що не так давно Андрій Садовий категорично заявив, що більше не балотуватиметься на посаду міського голови.

Читайте нас в Telegram: перевірені факти, тільки важливе

«Закінчується моя каденція на посаді мера Львова. Це вже 13 років міським головою працював. Я б дуже хотів, щоб після мене приходили молодші, мудріші, а я максимально підтримуватиму. Моє завдання – підтримувати на державному рівні», – заявив Андрій Садовий і інтерв’ю на телеканалі ZIK у програмі «HARD з Влащенко» у березні 2019 року.

https://www.youtube.com/watch?v=x2URu_qkOUw&feature=emb_title

11 травня 2019 року на з’їзді «Самопомочі» Андрій Садовий сказав: «Моя діяльність на посаді міського голови Львова плавно добігає кінця. І як я вже казав раніше, не маю наміру балотуватися в наступній каденції. Я готовий йти в парламент, очолювати список «Самопомочі», якщо буде довіра однопартійців. Готовий боротися за посаду прем’єр-міністра і наводити лад в країні».

Приблизно те саме Андрій Садовий повторив 16 липня в інтерв’ю Інтрефакс-Україна.

«Я собі запланував нормально перебудувати систему, щоб після 2020 року на повну займатися загальноукраїнськими питаннями. Це має бути плавний перехід», – сказав Садовий.

У жовтні 2019 року у програмі «Звіти наживо» на каналі UA: Суспільне знову сказав про своє небажання учетверте балотуватися на посаду міського голови Львова.

«Я планую з честю завершити свою каденцію. Я б дуже хотів, щоб приходили молодші та успішніші, але рішення буде приймати громада Львова. Мене часто запитують, а хто буде наступним мером? Львів’яни будуть вирішувати, а не Садовий», – сказав він.

А також додав: «Я своє слово сказав, мені нема що більше доповнити. Важко передбачити, що буде робитися в нашій країні наступного року, яка буде ситуація. Я віддав місту дуже багато років і я б дуже хотів, щоби було багато охочих і щоб ми обирали найкращого».

Хоча буквально за місяць риторика Садового дещо змінилася. Ось що він сказав в ефірі програми «Нині вже» на hromadske 28 листопада: «Будуть наступні вибори – будемо приймати рішення. Я прийняв для себе дуже просте рішення — про вибори буду говорити виключно тоді, коли вони стартують. От буде оголошено старт виборчої кампанії, тоді ви почуєте моє кінцеве слово».

Схоже прозвучало в інтерв’ю, яке Андрій Садовий дав Соні Кошкіній для LB, опубліковане теж 28 листопада: «Тобто Андрій Садовий балотуватиметься вчетверте на посаду мера Львова?» – «Андрій Садовий дав слово, що до початку виборчої кампанії не говоритиме про вибори принципово. Я – чинний міський голова. І від того, що я скажу, залежить той чи інший сценарій».

До слова, саме у цей час Вищий антикорупційний суд обрав йому запобіжний захід у вигляді застави у розмірі 1 мільйона 56 тисяч 550 гривень. Міського голову підозрювали у зловживанні владою та службовим становищем під час продажу земельної ділянки в Рясному-Руському «без аукціону за заниженою вартістю».

8 травня 2020 року заяви Андрія Садового вже не були такими категоричними.

«Коли почнеться виборча кампанія, тоді я публічно озвучу свою думку. На сьогодні це не є для мене пріоритетом. Я сфокусований на роботі, а вибори — то таке», – сказав він в інтерв’ю виданню «Бабель».

А 28 травня міський голова вже цілком прозоро натякнув на свою участь у виборах і балотуванні на посаду міського голови.

«Я можу сказати тільки одне. Іншого кроку, як на наступних виборах перемагати на посаду мера і брати більшість в міській раді від «Самопомочі» не буде. «Самопоміч» є і буде перемагати, і вставить всіх по повній програмі», – цитує міського голову видання «Твоє місто».

Та 20 липня у коментарі РБК-Україна Андрій Садовий вдався знову до своїх улюблених способів ухиляння від прямих відповідей: «Я міський голова і сьогодні думаю лише про місто. Ми переживаємо епідемію. Інколи мені здається, що я живу в центрі цього коронавірусу. Перемога над вірусом є сьогодні моєю єдиною метою. На думки про вибори часу нема».

І буквально за місяць, 19 серпня, у день свого народження чинний мер нарешті прямо заявив, що таки знову боротиметься за крісло міського голови Львова.

Скріншот з Fb Андрія Садового.

  • ВИСНОВКИ

Після ретельного аналізу ІА Дивись.info заяв Андрія Садового, стає цілком очевидним їхня відверта маніпулятивність. Щойно стало зрозуміло, що львівський мер програв президентські вибори та його так і не покликали у команду новообраного президента Зеленського, риторика різко змінилася – від уникання прямих відповідей на запитання до зрештою прозорих натяків, що боротьба за четвертий термін таки буде.

Матеріал підготовлено в рамках проєкту «Протидія фейкам і маніпуляціям на місцевих виборах». За підтримки фактчек-проєкту «БезБрехні».

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: