У Мінцифри відповіли на найпоширеніші запитання

ФОП

Міністерство цифрової інформації відповіло на сім питань про послуги для ФОПів на порталі «Дія».

Про це йдеться в повідомленні від пресслужби.

Для того, щоб отримати послуги на порталі «Дія», потрібний електронний підпис (КЕП). Його можна отримати онлайн в Приватбанку, або у будь-якого кваліфікованого постачальника електронних довірчих послуг. Без цього зареєструвати, закрити або внести зміни ФОП буде неможливо.

Скільки часу займає подача заяви на порталі?

Заяву на відкриття або внесення змін в ФОП можна подати протягом 10 хвилин. Подача заяви про закриття займає 2 хвилини. Послуги можна отримати так швидко, тому що процес автоматизований і спрощений. Наприклад, дані, які громадянин вже раніше вводив на порталі «Дія» автоматично підтягуються до заяви, так само, як і дані з вашим електронним підписом. Користувачеві не доведеться вводити їх ще раз, а тільки перевірити їх. Всі послуги на порталі можна отримати безкоштовно.

Як зрозуміти, який потрібен КВЕД?

На порталі є тест і підказки для вибору видів діяльності. Також є зручний пошук по номеру КВЕД і за ключовими словами. При реєстрації слід звернути увагу, що КВЕД, який записаний першим, вважається основним. Тому варто уважно перевірити цей момент.

Як самостійно вибрати тип оподаткування?

Під час відкриття ФОП також потрібно вибрати систему оподаткування: загальну або спрощену. Розібратися яка група підходить досить легко, оскільки система містить багато підказок за обсягом оподаткування та тих податків, які необхідно буде платити.

Коли вже можна починати підприємницьку діяльність?

Після подачі заяви на реєстрацію ФОП, реєстратор розглядає заяву і вносить дані в ЄДР. Реєстрація відбувається протягом одного дня. Після цього можна працювати ФОП. Також після реєстрації ФОП потрібно обов'язково зареєструвати книгу обліку доходів. Це можна швидко зробити в податковій за місцем реєстрації. Книга ведеться за вибором в паперовому або електронному вигляді. Але, на жаль, зареєструвати книгу поки ще неможливо онлайн.

Чи можна на порталі внести будь-які зміни в ФОП?

На порталі доступні зміни 3 видів даних — громадянство, види економічної діяльності та контактні дані.

Що робити, якщо потрібно внести інші зміни?

Звернутися до найближчого ЦНАП. Наприклад, змінити ПІБ, місце проживання, серію, номер паспорта, податковий номер тепер можна тільки офлайн. Важливо зауважити, що якщо користувач змінив КВЕД, то необхідно повідомити про це податкову. Це можна зробити онлайн, але через електронний кабінет платника податків. Або ж звернутися особисто до податкової за місцем реєстрації.

Як закрити ФОП?

Подати заяву на закриття ФОП можна за 2 хвилини. Цією послугою можна припинити підприємницьку діяльність відповідно до даних ЄДР. Однак окремо необхідно також звернутися до податкової, сплатити податки і подати податкову звітність. При наявності ліцензій, необхідно буде їх припинити. А також закрити банківський рахунок.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: