У Раді виступили проти монетизації «пакунку малюка», - законопроєкт

пакунок малюка

Наприкінці липня у Верховній Раді вирішили виплачувати породіллям по 5 тисяч гривень фінансовою допомоги замість «пакунку малюка», проте це викликало шклал обурення.

Наприкінці липня у Верховній Раді вирішили виплачувати породіллям по 5 тисяч гривень фінансової допомоги замість «пакунку малюка», проте це викликало шклал обурення.

Група із 72 народних депутатів зареєстрували у вівторок, 25 серпня, законопроєкт №3006а «Про внесення змін до Закону України «Про державну допомогу сім’ям з дітьми» щодо надання при народженні дитини одноразової натуральної допомоги «Пакунок малюка»».

Натомість заступниця голови депутатської фракції політичної партії «Слуга народу» Євгенія Кравчук у Facebook розповіла про деталі законопроєкту.

«Як і більшість українських батьків, ми підтримуємо програму «Пакунок малюка». Вважаємо, що монетизувати її не варто», – повідомляє Кравчук.

Чому не варто монетизувати допомогу:

За її словами, «пакунок малюка» – це інструмент стимулювання відповідального батьківства та підтримки вразливих сімей (особливо у часи, коли багато українців переживають фінансові труднощі);

  • згідно з даними опитування ЮНІСЕФ, позитивний вплив програми на сімейний бюджет відчули 79% сімей з дітьми. Майже половині (49%) одержувачів «пакунка» вдалося істотно заощадити на купівлі товарів для немовляти на перших місяцях життя;
  • за два роки кількість предметів в “пакунку” зросла в 2,5 рази. Якщо у 2018 році лише 35% батьків надавали перевагу “пакунку” перед грошовою виплатою, то тепер 8 із 10 сімей хочуть отримувати допомогу саме у натуральному вигляді;
  • на монетизацію «пакунка» ви не зможете придбати таку ж кількість товарів аналогічної якості. Аналітика ЮНІСЕФ підтверджує: вартість товарів із “Пакунку малюка” обійдеться батькам дорожче на 50-200% (в середньому це близько 7000 грн).

Євгенія Кравчук вважає, що після завершення строку внесення альтернативних законопроєктів, Рада якнайшвидше розгляне даний проєкт закону з тим, щоб українські родини були забезпечені «бейбі-боксами».

Нагадуємо, 29 липня вітчизняний Кабмін вирішив замінити «Пакунки малюка» на одноразову фінансову допомогу новонародженим у розмірі 5 тисяч гривень ( стільки ж, скільки й вартує наповнення одного бейбі-бокса); Пізніше у Мінсоцполітики пояснили, як саме новоспеченим батькам отримати грошові виплати. Натомість у дитячому фонді ООН в Україні (ЮНІСЕФ) засудили таку альтернативу та закликали зберегти «пакунки» в тому вигляді, в якому вони були.

До слова, більшість українських батьків задоволені бейбі-боксами та підкреслюють практичність наборів.

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: