«Реалізовую проєкти, які не під силу іншим», – Олег Береза

IMG-20200828-WA0006

Олега Березу знають у Львові як доброго господарника і управлінця. Він прийшов у ЛКП «Львівавтодор» 2011-го, коли підприємство було комунальним автотранспортним підприємством №1339 і займалося прибиранням снігу на вулицях.

На початку 2000-их ніхто у Львові і не міг подумати, що підприємство буде реалізовувати багатомільйонні проєкти, як-от трамвай на Сихів.

Це при тому, що Олег Береза не є професійним дорожником – він юрист, а з 2007 року – кандидат наук з державного управління. Секрет успіху Олега – робить те, за що не беруться інші.

Знайомимось ближче з Олегом Березою, який став одним із двох кандидатів від партії «Слуга Народу» на міського голову Львова.

З якою стратегією ви йдете на вибори міського голови Львова?

– Моя стратегія – це щоденні зміни у міській інфраструктурі Львова. Бо розвиток – це найкраща стратегія. Це стосується як людей, так і міст.

Як зміниться життя львів'ян, якщо Ви станете міським головою?

– Принаймні їздити стане легше. Згадайте часи, коли на Сихові ще не було трамвая. Коли дороги були зовсім розбиті. Ми робили безпрецедентні проєкти і не піарилися. Зараз отримали можливість зробити більше. Якщо будуть добрі дороги, то буде все решта. Бо добрі дороги притягують туризм та інвестиції. Я можу і вмію будувати дороги. Я завжди беруся за проєкти, які ніхто не хоче реалізувати. Мені казали, що не можна відремонтувати Городоцьку у Львові. А ми з командою це зробили. Проєкт «Трамвай на Сихів» теж з розряду нереальних. Мене навіть тато від нього відраджував. Але ми і це зробили! Немає нічого неможливого, якщо ти дійсно хочеш це зробити. Проблем було немало, але якщо виходити до людей і говорити, то все вийде. Я зустрівся з людьми з ринку «Санта-Барбара» і говорив з ними. Ми почули один одного, і я знайшов рішення проблеми. Хоча до того Сихів називали депресивним районом. Ану тепер спитайте сихівчанина, що він думає про те, як йому добиратися зараз.

Питання доріг –  це питання розвитку передовсім. Хочеш перенести ділову частину міста у райони –  будуй дороги. Тут все просто. Якщо вмієш це, то даси раду собі з рештою господарки. Бо показник роботи мера –  це розвиток самого міста. Проблеми із заторами на дорогах неможливо вирішити пензликом і фарбою, людям потрібні дороги, якими вони зможуть користуватись, а не стояти. Я вмію це робити (будувати якісні розв’язки чи альтернативні шляхи для об‘їзду).

З якою командою ви йдете на вибори?

– Це перевірені хлопці і дівчата, які показали себе у реальних проєктах задовго до того, як прийти у владу. Які не були помічені у неякісному будівництві доріг, які не отримували тендерів «під свої компанії», не крали грошей через комунальні підприємства.

Які проблеми ви будете вирішувати першочергово?

– Львів потребує вирішення найперше економічних питань. Тому планую взятися за те, чого не вирішували попередні мери – якісний громадський транспорт, сміттєву кризу, будівництво об’їзних доріг і створення комфортних умов для ведення бізнесу у нашому місті та інфраструктура у новозбудованих районах міста. У львів'ян є проблеми, і ми можемо вирішити їх разом. Просто відкладати далі уже нема куди. Це вже робили наші попередники, і ця тактика не є дієвою.

Що ви будете робити для того, щоб молодь залишилася у Львові?

– Ідея проста – створення умов, щоб бізнес розвивався і пропонував конкурентні умови тут. Для цього треба створити сучасні умови для підприємців, а не зарегульовувати їх. Львів уже має достатньо успішних прикладів у сфері ІТ, коли люди хочуть і можуть працювати, а держава не створює їм додаткових перешкод для цього. Львів має запропонувати бізнесу нормальні умови для роботи, і це суттєво змінить ділову атмосферу. Це позначиться на прибутках і зарплатах. Тут не треба ніякого популізму, бо люди їдуть за кордон за кращими зарплатами. Треба робити все, щоб дати їх тут. Це цілком реально, якщо створити прозорі правила гри для всіх гравців. Від цього у виграші будуть всі: і держава, і бізнес, і самі львів'яни.

У Львові звикли голосувати за одних і тих же політиків. Як можете переконати львів'ян голосувати по-іншому?

– Президентські вибори яскраво засвідчили, що ми всі потребуємо суттєвого перезавантаження. Львів'яни вже багато разів ставали на одні й ті самі граблі. Обличчя з’являються ті самі, а такі бажані зміни не наступають. Може, вже пора змінити старих політиків? Зараз є нагода для цього.

Звідки брати гроші на всі великі проєкти для міста? Залучатимете інвестиції у регіон? 

– Так, на великі проєкти, яких ще ніхто не робив, потрібні великі гроші. Плануємо залучати іноземні інвестиції та ресурси із державного бюджету шляхом співпраці із державними органами влади.

Що чекає гуманітарну сферу Львова за мера Берези?

– Багато роботи! Передовсім над тим, щоби зберегти людей у медицині і освіті. Бо люди – це найбільше багатство. Будемо продовжувати створювати умови для їх роботи вдома, у Львові. У рамках проєкту «Велике будівництво» стартує оновлення матеріально-технічної бази 9 опорних лікарень, які взяли на себе боротьбу з коронавірусом. Хто би що не говорив, але пандемія оголила давні проблеми медицини. Ми не боїмося робити те, чого не робили інші. На черзі – освіта. Створення сучасних центрів освіти, медицини і культури стане спільною справою державної влади, місцевої і самої громади.

Які головні проблеми має Львів?

– Наприклад, будівництво сміттєпереробного заводу, та реконструкція очисних споруд. Я йду у міську раду, щоби зробити усі процеси управління життям міста прозорими. Неодноразово вже робив таке у «Львівавтодорі» і «Львівелектротрансі». Тобто такий сценарій управління можливий. Тепер вибір за львів’янами. Впевнений, усі ми прагнемо швидких та якісних покращень.

Чому львів'яни мають проголосувати саме за вашу кандидатуру?

– Бо я робив, а не говорив. Результати моєї роботи можна побачити і навіть скористатися. Зможу більше, якщо отримаю більше повноважень.

* Вибори-2020

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: