Ярослав Рущишин: «Голос» вимагає виділити кошти з «ковідного» фонду для шкіл

Рущишин

Батьки та вчителі опинились сам на сам з проблемами організації навчання в умовах карантину.

Уряд озвучив вимоги і правила щодо навчання, але не виділив фінансів, щоб їх забезпечити.«Голос» ініціює виділення коштів з «ковідного» фонду для підготовки шкіл до роботи в умовах карантину.

Про це повідомив народний депутат України Ярослав Рущишин.

1 вересня учні починають вчитися в режимі карантину. Згідно з урядовими постановами, витрати на забезпечення вчителів і дітей антисептиками та масками лягають на плечі батьків та місцеві органи влади. У результаті школи не забезпечені у повній мірі засобами захисту, не кажучи вже про технічне забезпечення на випадок переходу на дистанційну форму навчання.

Уряд уже витратив з «ковідного» фонду, який становить 66 млрд грн, на доплати поліцейським – 1,7 млрд грн (а передбачено аж 2,3 млрд) і 5,8 млрд грн – на ремонт доріг (передбачено 35 млрд). А для 4-ох мільйонів школярів і пів мільйона вчителів з фонду не передбачено жодної копійки.

«Голос» готує звернення до уряду та до Міністерства освіти й науки, а також проєкт постанови, щоб з «ковідного» фонду виділили кошти на освіту. Ми будемо вимагати від уряду її ухвалення.

Ми вимагаємо виділення коштів:

  • на антисептики та маски для вчителів;
  • на допомогу вчителям, які захворіли;
  • на оплати додаткового навантаження на вчителів;
  • на забезпечення онлайн-освіти. Вже зараз погоджуємо з МОН рішення виділити школам принаймні 1 комп'ютер на 200 учнів.

Гроші у фонді є. На сьогодні витрачено тільки його третину (менше 20 млрд).

«Роль освіти для суспільства є надважлива, тому маємо відновити повагу до вчителя. І не тільки на словах, а й у матеріальному плані. Що треба зробити? По-перше, повернутися обличчям до педагога і визнати, що цей фах є основоположний для розбудови держави. Ніби усі у міністерських коридорах це розуміють, у передвиборчих програмах обіцяють по 4 тис. доларів вчителям, але далі розмов справа не йде. По-друге, у жодному разі не припиняти інвестувати в освіту. Під час коронавірусної кризи перші бюджетні статті, які потрапили під скорочення, були освітні і культурні, частину з них нашій фракції таки вдалося відстояти. Освіта – це довгострокова інвестиція, і, звісно, політикам простіше відремонтувати дорогу і здобути собі політичні дивіденди вже. Однак, якщо ми хочемо стати потужним гравцем на глобальному ринку, перше, куди треба інвестувати – це освіта та культура, а відтак і розвиток інфраструктури», – наголосив народний депутат, секретар комітету з питань економічного розвитку Ярослав Рущишин.

* Вибори-2020

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: