З жовтня виводять з обігу 25 копійок, гривню та дві старого зразка, - НБУ

unnamed
Фото ілюстративне; джерело: Економічна правда

З 1 жовтня 2020 року монети номіналом у 25 копійок і паперові банкноти 1 1 2 гривні та залізні монети старого зразка (1996 року) перестають бути засобом платежу.

Про це у середу, 2 вересня, повідомив під час пресбрифінгу заступник очільника НБУ Олексій Шабаш.

«Національний банк України презентував майбутні зміни у банкнотно-монетному ряді гривні, спрямовані на подальше впорядкування готівкового обігу національної валюти та спрощення розрахунків», - йдеться в повідомленні.

Зокрема, йдеться про такі кроки регулятора з оптимізації готівкового обігу:

  • монети номіналом 25 копійок та усі банкноти гривні старих зразків, уведені в обіг до 2003 року, перестають бути засобом платежу під час здійснення розрахунків готівкою та будуть вилучені з обігу з 01 жовтня 2020 року;
  • Національний банк буде активніше виводити з обігу паперові банкноти 1 і 2 гривні і монети 1 гривня зразка 1996 року, замінюючи їх на відповідні обігові монети зразка 2018 року.

«Ми продовжуємо наводити лад у готівковому обігу та приводити його до світових стандартів, – розповів Олексій Шабан. – Головна мета наших рішень – спростити готівкові розрахунки та підвищити їхню зручність для користувачів. Також ми дбаємо про економічну доцільність та підвищення якості готівки у обігу», розповів заступник голови Нацбанку.

за його словами, у результаті банкнотно-монетний ряд гривні скоротиться із 17 номіналів до 12. Усього в ньому залишиться 6 номіналів монет та 6 номіналів банкнот, що відповідає міжнародній практиці. Він стане впорядкованим та зручним.

Причини виведення з обігу

Як повідомили у відомстві ключовою причиною виведення з обігу монет номіналом у 25 копійок і грошових банкнот, є необхідність спростити розрахунки готівкою. матиме позитивний економічний ефект і підвищить якість готівки у обігу.

Як вилучатимуть

Як зауважив директор Департаменту грошового обігу Національного банку Віктор Зайвенко, монети номіналом 25 копійок та усі старі банкноти, уведені в обіг до 2003 року, перестануть бути платіжним засобом в Україні майже через місяць – з  1 жовтня 2020 року.

Читайте також: День народження гривні: скільки коштував кілограм гречки у 1996 році

«З цієї дати їх не прийматимуть під час розрахунків готівкою за товари та послуги, а Національний банк вилучатиме їх з готівкового обігу. Тобто з 1 жовтня 2020 року усі магазини, ресторани, сфера побуту мають припинити їх приймати, а залишки таких монет і банкнот – до 16 жовтня здати до кас банків України для зарахування на рахунки», – пояснив він.

Водночас громадяни зможуть без обмежень та безкоштовно обміняти монети номіналом 25 копійок та старі банкноти, уведені в обіг до 2003 року, на монети та банкноти інших номіналів і зразків упродовж наступних трьох років.

Нагадаємо, з 1 вересня 2020 року всі українські банки мають дозвіл приймати від клієнтів пошкоджені та зношені купюри.

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: