Масштабне будівництво доріг повинно дійти в кожну громаду

doroga6-696x522

У рамках програми «Велике будівництво» буде збудовано або відновлено близько 6000 кілометрів доріг.

З огляду на плани влади буде реалізовано низку масштабних проєктів з будівництва автодоріг в Україні і на Львівщині, зокрема.

До будівництва доріг залучаються не тільки кошти з Держбюджету, а й кошти європейських фінансових інституцій. Так, 25 серпня Верховна Рада ратифікувала фінансову угоду «Європейські дороги України III (Проєкт «Розвиток транс'європейської транспортної мережі»)» між Україною та Європейським інвестиційним банком (ЄІБ).

Ця угода передбачає залучення коштів, зокрема на будівництво північної об’їзної дороги Львова, що дозволить прокласти 23 км нового автомобільного шляху. Зазначимо, що в рамках створення великого транзитного кільця навколо Львова вже розпочався капітальний ремонт ділянки автомобільної дороги Т-14-25 (Миколаїв – Городок – Жовква – Кам’янка-Бузька – Бібрка) довжиною 8 кілометрів, що між населеними пунктами Городок та Повітно.

Також серед амбітних планів з будівництва доріг на Львівщині є проєкт «Мале Карпатське коло», який стартував у червні. Його метою є створення унікального туристичного маршруту, який об'єднає населені пункти на межі трьох карпатських областей – Львівської, Закарпатської та Івано-Франківської. Оскільки ці райони мають неповторні природні та культурні об’єкти, то це стане ще одним туристичним магнітом в Україні. Загалом на Львівщині заплановано побудувати та відремонтувати понад 243 кілометри автомобільних доріг.

З початку року вже вимощено 161 кілометр доріг: 96 км – це дороги державного значення, 65 – місцевого. Дорожні роботи провадяться практично у кожному районі області. А ще у багатьох населених пунктах узбіччя укладаються бруківкою та ремонтуються мости.

Прикладом якісного будівництва є дорога  Львів-Пустомити-Меденичі, яку відкрили в червні. Окрім самого автошляху, капітально відремонтовані 12 мостів та зроблені 5 кільцевих розв’язок із якісним освітленням.

Окрема історія із введенням в експлуатацію понад 10 км дороги Куликів-Великосілки, що проходить територією Жовківського та Кам’янка-Бузького районів. Її не ремонтували з 1984 року – відколи збудували. А тепер цей відрізок дозволив з’єднати три дороги державного значення (Львів-Рава-Руська, Львів-Радехів-Луцьк та Київ-Чоп) в обхід Львова.

Слід зазначити, що масштабне будівництво автошляхів стане не тільки розвитком транзитного і логістичного потенціалу країни, а й принесе зручність і комфорт у пересуванні для звичайних автолюбителів.

Але, окрім доріг державного і регіонального значення, є й дороги місцеві, які сполучають населені пункти всередині громад. Деякі з них не ремонтувались по кілька десятків років. Як слушно зауважив голова Львівської облдержадміністрації Максим Козицький: «Я розумію, що багато громад незадоволені тим, що їх при розподілі коштів на ремонти доріг обділили. Але давайте краще будемо робити дороги капітально, а не латати дірки. Бо це просто закопування коштів в нікуди. З часом черга дійде до всіх».

Тому реформа децентралізації має створити підвалини та ресурси для місцевих громад, щоби такий же комфорт був і на автошляхах у кожному селі. Для цього Верховна Рада має ухвалити відповідні зміни до законодавства, а нові місцеві ради разом з мешканцями мають визначити і реалізувати власні масштабні проеєти  з будівництва доріг у своїх громадах.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: