Децентралізація – це доступна медицина

118783538_689106201950163_7592950444569153577_n

Президентська програма «Велике будівництво» має на меті будівництво не тільки доріг, а й об’єктів соціальної інфраструктури – шкіл, дитсадочків, медичних закладів.

Для будівництва останніх діє обласна державна програма «Доступна медицина», метою якої є наближення та покращення якості медичних послуг для кожного мешканця громад Львівщини.

На цей рік у Львівський області запланували введення в експлуатацію 43-ох амбулаторій загальної, моно і групової практики та первинної допомоги в усіх новоутворених районах Львівщини. Вже в 17-ти з них будівництво завершилось. За даними Львівської облдержадміністрації, із них відкрили уже 15 амбулаторій. Також очікують відкриття амбулаторії в с. Вербляни Яворівського району та в с. Стрептів Кам’янка-Бузького району.

До кінця 2020 року заплановано ввести в  експлуатацію ще 26 амбулаторій. Так, вже у вересні планується відкрити 4 амбулаторії в с. Либохора Турківського району, с. Бабина, с. Воютичі та м. Новий Калинів Самбірського району.

Не обійшлося й без проблемних об’єктів. На будівництві 8-ми амбулаторій доводилося розривати угоди із недобросовісними підрядниками. Наприклад, мали таку проблему у Вільхівцях Жидачівського району. З нового року роботи виконує нова компанія, все робить якісно і вчасно. Однак попередній підрядник досі не віддав невикористану суму авансу – 1,5 млн. грн. Зараз триває суд у цій справі. Це дуже важливе питання, адже на відкриття амбулаторії чекає понад 3 тисячі мешканців із 6-ти сіл, переважна більшість з яких вже встигли підписати декларації із сімейними лікарями.

Але є і приємні новини. Так, багато зроблено в обласному перинатальному центрі. Це буде медичний заклад європейського зразка. Тут вже закуплене нове медичне обладнання.

Також майже дві тисячі мешканців сіл Стрийського району отримали доступ до якісної медицини. Нещодавно у селі Долішнє відкрили амбулаторію первинної медичної допомоги. Лікарі амбулаторії надаватимуть медичну допомогу жителям п’ятьох навколишніх сіл, зокрема с. Долішнє, с. Н.Лукавиця, с. В.Лукавиця, с. Горішнє, с. Смоляни. Заклад збудували в межах державної програми «Доступна медицина» за майже 6 мільйонів гривень. Десяту частину профінансував район, решта суми – з державного бюджету.

«Досі місцеві жителі не мали змоги отримати первинну медичну допомогу на місці. І були змушені їхати у Стрий, за 15 кілометрів. Дуже приємно, що завдяки нашим спільним зусиллям тепер вони зможуть тут на місці, в таких гарних умовах, отримати консультацію лікаря, зробити електрокардіограму, привести на огляд дітей, вакцинувати їх. Медики – терапевт і педіатр – зможуть користуватися сучасним обладнанням, а за потреби приїхати до хворого новим автомобілем. Щиро дякую місцевій громаді за ініціативу, підрядникам за якісну роботу. Амбулаторія повністю відповідає вимогам Національної служби здоров’я України», – заявив під час відкриття амбулаторії голова Львівської облдержадміністрації Максим Козицький, який, до речі, за освітою медик.

Як бачимо, державні програми «Велике будівництво» і «Доступна медицина» спрямовані насамперед на поглиблення реформи децентралізації. Адже успішна, міцна громада не може існувати без якісної та доступної медицини. Будемо сподіватися, що невдовзі настане час, коли громади Львівщини стануть заможними і зможуть самостійно будувати об’єкти соціальної інфраструктури на своїй території.

* Вибори-2020

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: