Львівські науковці виграли грант на розробку вакцини проти COVID-19: хто вони

119110990_3243615892341729_8483536439333079430_n
Фото: Максим Козицький // Facebook

Львівські науковці виграли грант на розробку вакцини проти коронавірусу та на створення антибіотику нового покоління. Вартість грантів у сумі сягає 15 мільйонів гривень.

Про це в середу, 9 вересня, повідомив голова Львівської обласної державної адміністрації Максим Козицький у Facebook.

Вакцину розроблятиме директор Інститут біології клітини НАН України, професор Андрій Сибірний, а його заступник, доктор біологічних наук Костянтин Дмитрук — антибіотик.

Зазначається, що Костянтин Дмитрук отримає 5,1 мільйона гривень на розробку антибіотика нового покоління.

«При перших симптомах коронавірусної інфекції лікарі призначають 2-3 типи антибактеріальних препаратів, аби зупинити вторинні супутні бактерійні інфекції. Бо ж саме вони часто спричинюють летальні випадки. Масштабне та нераціональне їх застосування призводить до поширення інфекційних збудників, стійких до антибіотиків. Проблема стійкості мікроорганізмів до антибіотиків набуває світового масштабу. Антибіотик, який розробляє Костянтин, може врятувати багато життів», - пише Козицький.

Натомість на розробку вакцини проти SARS-CoV-2 Андрій Сибірний отримає 10 мільйонів гривень. «Сподівається, вже за пів року отримати з колегами дріжджові продуценти вірусних білків. А тоді їх випробовуватимуть на тваринах.
Є багато нюансів у цій справі».

Нагадуємо, сьогодні, 9 вересня, стало відомо про те, що виробництво вакцин проти коронавірусу вперше призупинили. Йдеться про фармацевтичну компанію AstraZeneca, яка заявила, що «добровільно припинила» клінічне випробування своєї вакцини проти коронавірусу. Таке рішення було прийнято після того, як захворів доброволець, на якому випробовували вакцину.

До слова, станом на ранок середи, 9 вересня, в Україні зафіксовано 143030 лабораторно підтверджених випадків COVID-19, з них 2979 летальних, 64703 пацієнти одужали. За добу зафіксовано 2551 новий випадок. Загалом проведено 1751931 тестування методом ПЛР. Усього за добу одужали 1 157 пацієнтів.

 

 

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: