«ОПОРА» закликає чиновників підписати кодекс поведінки під час виборів

jFZlw4lP9X4UghkEyDESMiMLBBECHso2X1yCeyTq-1-3-1-696x464

Громадянська мережа «ОПОРА» звернулася до голови ЛОДА Максима Козицького та міського голови Львова Андрія Садового з проханням підписати кодекс поведінки чиновників під час виборів.

Про це розповів координатор спостереження Громадянської мережі «ОПОРА» за виборами у Львівській області Тарас Радь.

«ОПОРА» звернулася офіційно з листом до голови Львівської ОДА Максима Козицького й так само до міського голови Львова Андрія Садового з проханням підписати Кодекс поведінки посадових осіб та державних службовців під час місцевих виборів. Ми просили б їх провести зустріч, щоб вони підписали зі своєї сторони цей Кодекс, таким чином задекларувавши свою готовність уникати використання своїх владних повноважень під час виборчої агітації», – розповів Тарас Радь.

За його словами, у серпні спостерігачі «ОПОРИ» зафіксували, що під час робочих візитів Максима Козицького, який одночасно є головою Львівського обласного осередку партії «Слуга народу», з ним їздить народний депутат від цієї політичної сили та присутні потенційні кандидати від «Слуги народу» до місцевих рад.

«Формально вони не порушують законодавство, але ми розуміємо, що це не є випадковим. Скажімо, чому разом з візитами голови ЛОДА не їздять представники інших політичних фракцій з Львівської області? Державні службовці мають право здійснювати агітацію навіть в робочий час, але вони мають це робити не на службових автомобілях, вони не повинні при цьому використовувати підлеглих, які разом з ними їздять і звітують щодо виконання різних бюджетних завдань, вони не можуть використовувати інформаційний ресурс, який є у комунальній або державній власності. Ми закликаємо не лише керівників, але й усіх службовців органів державної влади та місцевого самоврядування підписати цей кодекс і на рівних умовах змагатися з іншими у виборчому процесі», – закликав Тарас Радь.

Втім, у спостерігачів є зауваження не лише до чиновників. Попри те, що офіційний виборчий процес стартував 5 вересня, місцеві політики ще навесні-влітку почали свої агітаційні кампанії.

«Лише впродовж серпня було зафіксовано агітаційну активність 16-ти політичних партій і 11 потенційних кандидатів на посаду міського голови Львова. При цьому більшість зовнішньої реклами була без вихідних даних», - розповів Тарас Радь.

За даними «ОПОРИ» передчасну агітацію проводили зокрема «Європейська Солідарність», «Слуга народу», ВО «Батьківщина» , «Українська Галицька партія», «Голос», «Громадянська позиція», «Варта», «Народний Рух України», «Перемога Пальчевського», ВО «Свобода», «Духовна Україна», «Сила і Честь», «УДАР», «ПРОпозиція».

Щодо персоналій, то ще до старту політагітації найбільше львів’яни бачили портрети Андрія Садового, Олега Синютки, Ярослава Рущишина, Руслана Кошулинського, Володимира Гірняка, Ігоря Васюника, Ігоря Зінкевича, Оксани Юринець, Ігоря Кузьмака, Юлії Гвоздович, Ігоря Смешка, Назара Брезіцького,Тараса Кльофи.

«ОПОРА» також зафіксувала чисельні факти так званої виборчої благодійності з боку багатьох політичних партій  - від роздачі школярам канцтоварів і наплічників, продуктових наборів – до безкоштовного надання юридичних послуг, та проведення розважальних заходів.

Щодо концертів, то у поліції нагадують, що вони заборонені.

«Наша реакція буде миттєвою: протокол – і досудове розслідування. Є стаття 44 п.3, яка забороняє проведення масових заходів у період карантину. Звертаюсь до кандидатів: якщо чогось не знаєте, не розумієте – телефонуйте до поліції, ми все пояснимо», - розповів заступник начальника головного управління Національної поліції у Львівській області Дмитро Міхалець.

Він також запевнив, поліція є аполітичною і винятку не буде для жодної політичної сили чи конкретного кандидата.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: