Шанс або крапля в морі: чи вплинуть голоси нових мешканців Львова на рейтинги політиків

jFZlw4lP9X4UghkEyDESMiMLBBECHso2X1yCeyTq-1-3-1-696x464

Заплановані на 25 жовтня місцеві вибори у Львові вперше пройдуть у форматі «Великого Львова».  

Нагадаємо, на засіданні 27 травня, Кабмін затвердив перспективний план формування територій громад Львівської області. До Львівської ОТГ, окрім Львова, увійшло ще 17 прилеглих населених пунктів, а загальна кількість виборців зросла з 540 тис. до 570 тис.

Чи можуть вплинути голоси виборців новоприєднаних до Львова територій на рейтинги політичних партій та кандидатів на голову ОТГ, ми розпитували у директора групи "Рейтинг" Олексія Антиповича.

«У будь-якому випадку основними  факторами, які будуть визначати переможця мерської кампанії чи проходження певних політичних партій до міської ради є мобілізація виборців, їх переконаність  та готовність голосувати, віра у те, що обіцянки будуть виконані, наскільки вдало кандидатами буде проведено виборчу кампанію. А територія, яка доєдналася - це ті самі люди, які живуть у Львові. Наші дослідження показують, що їхні вподобання майже не відрізняються від вподобань мешканців Львова, тобто є вагоміші фактори , які впливають на електоральний вибір. Звичайно, доєднання сіл буде в певній мірі впливати на рейтинги кандидатів, але лише в певній мірі. Це лише один з факторів,  але далеко не основний. Наш аналіз, проведений на основі опитування, показує, що суттєвої різниці у поглядах мешканців Львова і навколишніх сіл немає. Звичайно, певна відмінність існує, але перебуває в межах статистичної похибки», - розповів соціолог.

Крім цього, відсоток виборців, який доєднався, є досить незначним, і не може суттєво вплинути на загальний показник.

«Це десь 30-40 тисяч, для Львова це крапля в морі. Звичайно, з таких «крапель» і  складаються показники. Але так само на результат може вплинути те, як проголосувала та чи інша вулиця у Львові, чи прийшли виборці на дільниці. Результати виборів також значною мірою залежатимуть від того, кому вдасться привести своїх виборців на дільниці. Наприклад, лідеру мерських перегонів Садовому ще треба змотивувати свого виборця прийти на дільниці, а ті, хто проти, кого не влаштовує ситуація в місті, ті, хто хочуть змін – ті, напевно, значно більше у відсотковому значенні прийдуть на дільниці, ніж ті, хто за владу. Тобто це питання до явки а не території», - каже соціолог.

Нагадаємо, згідно з результатами соціологічного дослідження, що їх оприлюднила наприкінці липня група «Рейтинг», у рейтингу політичних сил на виборах до міської ради лідером є партія «Європейська солідарність», за яку готові проголосувати 28,2% тих, хто визначився і має намір прийти на вибори. Партію «Самопоміч» підтримують 18,6%, партію «Голос» – 9,8%, партію «Слуга народу» – 7,6%, партію «Свобода» – 5,7%, партію «Батьківщина» – 5,6%. Рейтинг інших політичних сил – нижче 5%. Тих, хто не визначився, – близько 14%.

Рейтинги ймовірних кандидатів на посаду міського голови Львова у першому турі виглядали  так: Андрій Садовий посідає першу сходинку – 38,1%, Руслан Кошулинський другу — 17,9%. Третє-четверте місця в Олега Синютки та Ігоря Зінкевича – 13,8 та 10,7% відповідно.

Володимир ГАЛЕЧИК

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: