Левова частка малих підприємств не готові до нового карантину — опитування

бізнес77
Зображення ілюстративне

Результати опитування, яке проводила Європейська бізнес-асоціація (ЄБА), засвідчили неготовність малого бізнесу до подовження жорстких карантинних заходів.

Про це повідомляє ЄБА.

Ще 29% підприємців стверджують, що готові до погіршення ситуації, інші 29% вагаються щодо своєї реакції на розвиток такого сценарію. Багато хто у разі посилення карантину планують скорочувати бізнес або взагалі закривати його.

Читайте також: Як живе бізнес Львова в умовах карантину, – опитування

Підприємці сподіваються на спрощений доступ до кредитних ресурсів, що допоможе їм встояти за таких умов.

При цьому респонденти підкреслили, що майже кожному четвертому опитаному підприємцю (27%) відмовили в участі у програмі «Доступні кредити 5-7-9%». Кредит вдалося отримати тільки 11% опитаних, а 10% все ще очікують рішення по їхній заявці. Ще 25% тільки планують подавати на участь у програмі, 16% — не планують через невідповідність критеріям, а 11% — через відсутність зацікавленості.

Читайте також: Вихід з карантину: хто найбільше постраждав через простій і як це позначилося на бізнесі

Тільки 11% зверталися до комерційних банків, тоді як до державного — 89% підприємців. Серед виданих кредитів переважають невеликі суми. Зокрема, 50% ФОПів вдалося отримати до 500 тис. грн кредиту, 20% — від 500 тис. до 1 млн грн, 17% — від 1 до 3 млн грн і ще 13% отримали кредит на суму, що перевищує 3 млн грн.

Для чого можна одержувати доступні кредити:

  • Придбання або модернізація основних засобів, об'єктів нерухомості та транспортних засобів для використання в комерційних і виробничих цілях.
  • Будівництво, реконструкція, ремонт приміщень, в яких ведеться основна господарська діяльність (крім офісних приміщень).
  • Придбання нежитлової нерухомості (але без права її передачі третім особам).
    Придбання об’єктів права інтелектуальної власності за договорами комерційної концесії (франчайзинга).
  • Інвестиційні цілі, пов’язані із запобіганням поширенню COVID-19 (виробництво лікарських засобів, медичних виробів і обладнання тощо).
  • Відсотки (5, 7 або 9% річних) залежать від розміру бізнесу та створення нових робочих місць.

За час участі у програмі більшість компаній не змінювала штат працівників — про це повідомили 59%, і тільки 18% бізнесів створили два або більше робочих місця.

Довідка

Опитування проводилось з 31 серпня до 15 вересня 2020 року серед аудиторії проєкту Unlimit Ukraine. В ньому взяли участь 62 підприємці – представники малого та середнього бізнесу.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: