«Перший Західний»: завдання на Вибори-2020 – підняти планку

1

Директорка ТРК Ольга Цап розповіла, що про політику і вибори показує комунальне телебачення.

Ми вже неабияк звикли до того, що практично кожен ЗМІ в Україні має свого власника. Добре, коли він не втручається у роботу журналістів, дає працювати об’єктивно і чесно. Гірше, коли політика власника стає обов’язковою і для колективу. Українське суспільство лише на словах засуджує нехтування журналістськими стандартами та етичними принципами, а на ділі – продовжує дивитися і слухати тих, хто відверто «гне лінію» свого боса. Львівська комунальна ТРК «Перший Західний» у проєктах, що стосуються місцевих виборів, які мають відбутися 25 жовтня, втілює принцип рівності і паритетний підхід до висвітлення виборчого процесу. Чи вдається це колективові, ми розпитали директорку «Першого Західного» Ольгу Цап.

– Пані Ольго, яке завдання на ці вибори поставив вам власник?

– Отримати повну, об’єктивну і детальну інформацію про усіх учасників виборчого процесу, правила проведення виборів, програми та ідеї кандидатів. Наш власник – громада, люди. І ми завжди це пам’ятаємо. Той факт, що ми комунальне підприємство, нам неабияк допомагає! Адже сьогодні у ЛОР представлені аж 9 політичних сил, а відтак ми маємо як мінімум 9 позицій, які паритетно висвітлюємо. Насправді, такий розподіл сил дозволяє нам по-справжньому вільно і широко обирати, кого запросити на програми, керуючись зацікавленням наших глядачів, а не будь-якими захцянками єдиного власника.

– Тоді хто визначає формати ваших програм, хто керує проєктами, хто фільтрує учасників?

– Про ці місцеві вибори «Перший Західний» розповідає нашим глядачам в об’ємному проєкті під загальною назвою «Вибори-2020». Він розділений на п’ять великих блоків: Правила гри, Обласна рада, Міська рада, Партії та Битва за крісло мера. Це 5 годин на тиждень прямого живого ефіру, до кожного з яких запрошуємо саме тих діячів, які кандидують у цьому блоці. До старту проєкту ми ретельно вивчили соціологію та аналітику, тому тепер добре знаємо, кого хочуть чути і бачити люди. Водночас ми точно відкриті для новачків у політиці. Комерційна складова важлива, але ніколи не вийде на першу позицію перед вагою інтересів громади. Паритетні умови та широкий спектр гостей, думок, поглядів – наш пріоритет.

– Чим особливі «Вибори-2020» на ТРК «Перший Західний»?

– По-перше, ми почали з основ – правила! Усі ми знаємо, що ці вибори будуть проведені за новим законодавством, з новими – будьмо відверті, заплутаними і не зрозумілими – умовами. До того ж, з новим територіальним устроєм. Ми взялися розповідати глядачам про ці правила і покроково вчити, як реалізувати своє право обирати і бути обраним. Це блок «Правила гри», який вважаємо надзвичайно важливою складовою проєкту. Про ЛОР та ЛМР – це широке, – ще раз наголошую, – широке представлення кандидатів та політичних сил, які пропонують свої програми до роботи в органах влади. Також ми даємо майданчик для партій розповісти про свою програму та ініціативи. І Битва за крісло мера – це час для кандидатів, які прагнуть головувати в ОТГ. Щодо формату – нам не цікаво робити великі багатогодинні «балакалки», де учасникам дістається по два-три висловлювання, а решту часу вони спостерігають за перепалками чи емоціонуванням інших. Наші ведучі ретельно готуються до кожного випуску і мають до гостей гострі запитання. І важливо – не вступляться, поки не отримають на них відповідь! Тут є і бліци (коли треба відповідати лише Так чи Ні), і обіцянки на наступні 5 років, і провокативні незручні питання.

– І невже усі політики погоджуються на такі ефіри? Та ще й на прямі ефіри.

– Ні, не усі. Хоча, мушу зазначити, нам ще ніхто не відмовив! Але ситуації, коли гості просять відтермінувати зустріч, бо мають підготуватися, а потім – бо мають ще краще підготуватися, – бувають. Однак ми вміємо чекати і за той час теж ще ретельніше готуємося, аби ефіри були ще цікавіші.

– Яка ймовірність того, що Перший Західний таки не встоїть на стежці під назвою «Рівні умови для усіх політиків»?

– Жодної. Ми працюємо відповідно до комерційних пропозицій, які однаковісінькі для усіх політичних сил. Але це друге. Бо перше – ми працюємо, згідно з редакційним статутом, де прописано правила і норми журналістської етики та професійні правила, від яких не відступить жоден з моїх колег. Дізнаюся – приб’ю! (сміється). Ні, це жарт, звичайно. Просто звільню і все.

– Який результат будете вважати позитивною оцінкою роботи ТРК після завершення виборів?

– Ми ставимо собі за мету продемонструвати новий, вищий стандарт роботи телерадіокомпанії в умовах виборчої кампанії. Це щоденне онлайн-шоу, прямий ефір, де учасники чітко відповідають на гострі питання. Де не підтасовують суперників у дебатах. Де глядач інтерактивно залучений до обговорення через усі канали – від телефонів до соцмереж. Де немає солоденьких коктейлів і теплих ванн, але і поливати брудом нікого не будуть. «Перший Західний» – новий простір для нових думок. І ми даємо своїм глядачам та слухачам їх почути. Втілити це – ось результат, який хочу отримати.

* Партнерська публікація

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: