У Львові партія «Слуга Народу» представила стратегію розвитку регіону і команду, яка братиме участь у виборах

IMG_8400

Сьогодні, 17 вересня, у Митрополичих садах на Святоюрській горі партія «Слуга Народу» представила стратегію розвитку Львівщини та команду, яка братиме участь у місцевих виборах.

Із вступним словом до присутніх звернувся глава держави.

«Кожен регіон є незамінним гравцем у великій українській команді. Тільки разом ця команда може перемогти. І це правда. Стати сильною, сучасною країною, стати лідером, стати чемпіоном. Україна починається не з високих столичних кабінетів. Україна починається з тебе, твоєї громади, з села, міста, твого регіону. Сьогодні для цього створені необхідні, я вважаю, передумови. На місцях передані значні повноваження та фінансування. Але важливо також, щоб кожен регіон сам по собі розумів, куди саме йому варто рухатися. Але рухатися тільки вперед. Визначити свої пріоритети та конкурентні переваги, які потрібно розвивати. Власне для цього були й створені стратегії розвитку усіх українських регіонів», – сказав Володимир Зеленський.

Президент зазначив, що слід втілювати у життя нові ідеї і робити це так, щоб звичайні громадяни відчули зміни не через 10 чи 20 років, а найближчим часом.

«Саме тому я хочу попросити жителів кожної області відповідально поставитися до місцевих виборів, які будуть 25 жовтня. Для успіху кожного регіону вони, мені здається, не менш важливі, ніж парламентські чи президентські», – зауважив президент.

Водночас Володимир Зеленський наголосив, що Львівщина має одні з найкращих стартових позицій та високу концентрацію перспективних галузей.

Натомість голова Львівської облдержадміністрації Максим Козицький акцентував на символічності того, що представлення стратегії розвитку Львівщини відбувається у Митрополичих садах.

«Володіючи значним соціально-економічним потенціалом, Львівщина потребує кроків влади щодо підвищення саме добробуту населення. А це можливо за умов подолання міграції та вирішення низки економічних, соціальних, екологічних та безпекових питань. Ми розробляли стратегію розвитку Львівщини на період до 2027 року. Разом з бізнесом, представниками влади, громадських організацій. Коли ми говоримо про Львівщину, то всі експертні середовища погоджуються на наступному – Львівщина справді є найбільш інвестиційно привабливим регіоном з точки зору вигідного економічного розташування. З 7 діючих пунктів пропуску з Польщею 6 знаходяться саме у Львівській області. Регіон багатий на природні та рекреаційні ресурси. У нас справді зосереджений найкращий кадровий, науковий потенціал. Наші університети входять у десятку найкращих університетів в Україні. Область має достатній рівень диверсифікації економіки. Це однозначно позитивно для різних видів економічної діяльності і це добре для промисловості з доданою вартістю. На Львівщині особливе ставлення до інвестора та бізнесу. Тут працює служба підтримки інвестора – інвестиційна няня та експортера. Фінансується програма підтримки малого підприємництва», – сказав Максим Козицький.

Водночас він наголосив і на проблемах, які є в регіоні і відповідно до яких було сформовано п’ять стратегічних цілей.

«Розуміємо, що вирішення більшості проблем не можливе без розвитку економіки. Тому ми прийняли практику Євросоюзу та зробили основний акцент на підвищенні конкурентоспроможності області, розвитку інновацій, підсиленні інвестиційної привабливості та досягненні енергетичної самодостатності. Звичайно, ми віримо у те, що можна впроваджувати вільні економічні зони, інноваційні технологічні парки», – наголосив Максим Козицький.

Голова ЛОДА вважає, що такий підхід дозволить вирішити проблему трудової міграції та наповнення місцевих бюджетів.

«Одночасно розуміємо, що лише одного наповнення місцевих бюджетів недостатньо для комплексного вирішення соціальних питань. Для чого ми усе це робимо? Звичайно, для того, щоби люди справді жили краще, щоб люди хотіли жити на Львівщині. Тому стратегічну ціль – якісне життя ми визначили як пріоритет», – сказав голова облдержадміністрації.

Ще однією важливою стратегічною ціллю Максим Козицький назвав покращення стану здоров’я мешканців області, а це не можливо без інвестування в охорону здоров’я.

«У стратегії зафіксовано конкретні напрямки підтримки особливих категорій населення, зокрема учасників АТО, дітей-сиріт, людей з обмеженими можливостями. Усі категорії населення мають мати рівний доступ до об’єктів соціальної інфраструктури. Ми плануємо подолати усі бар’єри, які до цього заважали розвитку інклюзивного суспільства», – зазначив Максим Козицький.

Третьою ціллю стратегії визначено зменшення територіальних диспропорцій. Окремого підходу і особливої уваги регіональної влади в контексті адміністративно-територіальної реформи потребують гірські, сільські та промислові території.

«Багато проблем області також пов’язані з навколишнім середовищем. Тому чисте довкілля є нашою четвертою стратегічною ціллю. Налагодження комплексної системи поводження з ТПВ, запобігання забрудненню водних ресурсів та атмосферного повітря, збереження біологічного різноманіття та розвиток природоохоронних територій є важливим завданням з точки зору не лише мешканців області а й туристів, які справді обирають Львівщину місцем туристичного паломництва. Саме туристична привабливість найбільше вирізняє нашу область з-поміж усіх регіонів», – сказав голова ЛОДА.

Він наголосив, що покращення туристичної привабливості Львівщини є тою стратегічною ціллю, яка передбачатиме розвиток курортів, відновлення архітектурної спадщини, що також важливо в контексті наступного року у програмі «Великого будівництва» саме у культурі.

«Програма «Велике будівництво» вже сьогодні демонструє значні успіхи. Раніше гроші на розвиток соціальної інфраструктури розподілялися таким чином, що ми мали сотні недобудованих об’єктів у Львівській області. Сьогодні ж ми з президентом та урядом поставили амбітне, але водночас досяжне завдання – сконцентрувати ресурси бюджету в межах області на 15 об’єктах, які справді можна ввести в експлуатацію. Це 5 садочків, 5 шкіл, 5 стадіонів, а також 9 лікарень, приймальних відділень, опорних лікарень, які справді будуть надавати якісну медичну допомогу», – сказав Максим Козицький.

Він також зауважив, що лише за 2 роки виділено понад 300 мільйонів з обласного бюджету на лікування важкохворих, придбано 269 автомобілів для забезпечення ефективної роботи сімейних лікарів. На покращення якості шкільної освіти було виділено 76 мільйонів гривень.

«Для покрашення доступності освіти закуплено 56 нових «Школяриків» і ми майже повністю закрили потребу сільських територій в довозі учнів до шкіл. Також створено 2000 додаткових місць у дитсадках, придбано 136 квартир для учасників АТО, забезпечено житлом 150 дітей-сиріт, побудовано 110 спортивних майданчиків. Це ті речі, які робляться вже сьогодні», – сказав Максим Козицький.

Водночас він додав, що на цьому амбітні плани не закінчуються.

«Ми справді надіємося, що буде збудована перша в Україні концесійна дорога Краковець-Львів», – підсумував голова ЛОДА.

Крім того, відбулося представлення команди партії, яка візьме участь у місцевих виборах. Кандидатом на посаду міського голови Львова став заступник начальника військово-медичного клінічного центру Західного регіону Тарас Кльофа.

«Я військовий лікар, тому знаю, що таке вирішувати блискавично, і я вмію брати відповідальність за ці рішення. Сьогодні я готовий взяти на себе відповідальність за майже мільйонне місто Львів, і не лише за нього, а й за 20-ть навколишніх сіл, які після 25 жовтня увійдуть до Львівської ОТГ», – сказав Тарас Кльофа.

Серед найгостріших проблем міста кандидат на посаду голови ОТГ назвав затори, неякісний громадський транспорт, відсутність сміттєпереробного заводу, хаотичну багатоповерхову забудову.

«З цими негативами ми повинні з вами нарешті впоратись і для цього в мене є достатньо сил і наснаги», – наголосив Тарас Кльофа.

Натомість кандидат у депутати Львівської обласної ради Роман Фединяк зазначив, що йде на вибори, щоби творити якісні зміни.

«І найголовніше – для того, щоби такі поняття, як лицемірство і подвійні стандарти більше ніколи не стояли поряд із словосполученням українська політика», – зазначив кандидат у депутати.

Президент Зеленський у своєму завершальному зазначив: «Голова ЛОДА сказав, що сьогодні депутати проголосували за важливий закон – зміни до державного бюджету. Додатково виділень 600 млн на будівництво доріг лише на цей рік. 30 мільйонів на будівницвто мосту дорогою на Східницю. Сьогодні депутати закрили повністю заборгованість із зарплати перед гірникам шахти «Надія». І ще декілька дуже важливих речей: 30 млн гривень – на будівництво гуртожитка для університету імені Івана Франка. Я дуже хочу, щоб у вас була така команда і все це, що сьогодні відбулось, про що я сказав, аби воно було не тільки в той день, коли до Львова приїжджає президент. Я дуже вірю, що тут, на сцені, є спроможні люди, які будуть щодня думати серцем, душею. Думати про свій рідний край».

* Політична реклама

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: