Що поєднує Зеленського з Шептицьким

119917216_2401753783453133_63717486277520774_n

Презентація львівської Зе-команди до місцевих виборів-2020 за участі президента Володимира Зеленського не випадково відбувалася саме у Митрополичих садах на Святоюрській горі – місця, яке тісно пов’язане з іменем та діяльністю Андрея Шептицького.

* Політична реклама

Символ українського центризму

Офіс Президента Зеленського приділяє особливу увагу постаті визначного українського митрополита та мецената, гуманістичні погляди якого дуже подібні до центристської об'єднавчої ідеології, яку намагається популяризувати в Україні й президентська партія.

Авторитетний церковний лідер Галичини Андрей Шептицький не був ні націоналістом, ні класичним лібералом, ні закостенілим консерватором. Владика усвідомлював багатонаціональність та багатомовність України, намагався знайти компроміс між ультрапатріотичними активістами ОУН та демократами з УНДО, які пропонували компроміс та мирне врегулювання  у протистоянні з поляками. Шептицький усвідомлював небезпеку крайнощів та намагався знайти для нації золоту середину – насамперед для того, щоб зберегти життя українців.

Тогочасна ситуація внутрішнього політичного антагонізму між українцями, який намагався припинити Шептицький, та війна з високими геополітичними ставками, дуже нагадують і сучасну Україну, в якій президент веде боротьбу за мир та порозуміння. Зеленському сьогодні, так само як і Шептицькому в середині ХХ століття, доводиться примиряти крайнощі, протистояти радикалам, і захищати Україну на міжнародній арені, ведучи з перемінним успіхом переговори з агресором.

Митрополит публічно виступав проти будь-якого кровопролиття, намагався примирити ворогуючі течії ОУН і старався знайти компроміс з сильнішими державами, від волі яких в той час залежали життя і долі українців. Шептицькому в свій час довелося написати листа Гітлеру, а Зеленському доводиться зустрічатися на переговорах з Путіним. Попри разючі професійні та життєві відмінності, обидва українці, яким довелося у критичний для країни момент очолювати націю, намагалися вести українців шляхом центризму.

Розуміння того, що постать Шептицького ідеологічно та світоглядно відповідає ідейним принципам президентської партії і навіть може вважатися концептуальним попередником сучасного українського центризму, цілком логічно обумовлює ініціативи вшанування пам’яті Митрополита Андрея представниками львівської Зе-команди. Шептицький сьогодні об’єднує навколо себе всіх українців, які підтримують мир, різноманітність, культурну та релігійну толерантність та патріотизм. Проте патріотизм не шароварний, з потоками пустої риторики про мову, віру та націю, а патріотизм дій і добрих справ на благо країни й громадян.

«Не потоком шумних і галасливих фраз, а тихою невтомною працею любіть Україну», – говорив митрополит Андрей Шептицький. Ця фраза визначного духовного авторитета Українського народу могла б сьогодні знищити політичний рейтинг не одного «патріота» у вишиванці, котрий нічого корисного не зробив для своїх співгромадян, окрім вигуків «Слава Україні!» з високої трибуни.

«Пошли українському народові святих, великих Своїх слуг...»

То ж не дивно, що саме галицький підприємець і теперішній голова Львівської облдержадміністрації та очільник обласного осередку «Слуги Народу» Максим Козицький ініціював презентацію команди президента на Львівщині до місцевих виборів на території Митрополичих садів напроти Собору Святого Юра. Це місце століттями було знаковим для українців як в часи іноземного поневолення, коли саме греко-католицька церква залишалася духовним та освітнім орієнтиром для нації, так і сьогодні, коли в умовах війни та пандемії церква виступає взірцем примирення, віри та надії.

«Дуже символічно, що ми представляємо вам Стратегію розвитку нашої області саме тут, у Митрополичих садах. Цього року святкуємо 155-ту річницю від дня народження митрополита Андрея Шептицького.  В один з найтяжчих періодів історії нашого краю наш великий земляк дбав про його всебічний розвиток. Піклувався про церкву, освіту, культуру, бізнес, молодіжний рух і спорт. Він був великим гуманістом світового масштабу та лідером українського народу. Був не лише слугою Божим, але й найбільшим слугою свого народу. Переживаючи за майбутнє та підкреслюючи важливість служіння людям, він написав у молитві за Український народ таке: «Пошли українському народові святих, великих Своїх слуг, щоб прикладом і словом були його мудрими провідниками у всіх царинах народного, суспільного й громадського життя», – зазначив на презентації команди «Слуги Народу» на Львівщині Максим Козицький.

Очевидно, слова пророчої молитви Шептицького про «слуг народу» львівська команда партії «Слуга Народу» сприймає як власну місію. Адже Шептицький є напевне найкращим прикладом та орієнтиром для тих львівських політиків, які орієнтовані більше на будівництво доріг та навчальних закладів, а не нагнітають зрадофільську істерію, розколюючи в черговий раз Україну.

Шептицький у ХХІ столітті

Тож показово, що під час візиту на Львівщину, після зустрічей з військовими на полігоні та ІТ-спеціалістами, Зеленський відвідав Музей митрополита Андрея Шептицького, оглянувши експозицію музею та побувавши в помешканні визначного духовного діяча України. Крім цього, глава української держави підтримав звернення Всеукраїнського конгресу іудейських релігійних громад до центру пам’яті Голокосту «Яд Вашем» в Ізраїлі щодо визнання Андрея Шептицького «Праведником народів світу». Незважаючи на сотні врятованих єврейських дітей, яких Шептицький переховував від нацистів у підвалах греко-католицьких церков, митрополит Андрей досі не був належно вшанований за добрі справи, за які, між іншим, нацисти погрожували йому розстрілом.

За словами Володимира Зеленського, почесне звання «Праведника народів світу» отримали понад 2,5 тисячі українців. Але тих, хто ризикував своїм життям заради порятунку євреїв, було значно більше. Це люди великого серця і такої ж великої відваги. Не можу не згадати і про родину Шептицьких, яка не тільки врятувала понад 160 євреїв, але й відкрито вимагала від нацистських керівників припинити їхнє переслідування. Нещодавно головний рабин України Моше Реувен Асман попросив центр пам’яті Голокосту «Яд Вашем» присвоїти митрополиту Андрею Шептицькому почесне звання «Праведника народів світу». Я долучаюся до цього прохання задля відновлення історичної справедливості», – наголосив Володимир Зеленський.

Постать митрополита Андрея Шептицького сьогодні може стати унікальним прикладом об’єднання, а не роз’єднання українців не лише Галичини, але й всієї країни. На відміну від інших неоднозначних постатей нашої історії, митрополит Андрей не має негативного іміджу, якому хтось міг би дорікнути, не має крові на своїх руках, а навпаки – може об’єднати і Схід, і Захід, і національні меншини нашої держави, і патріотів, і лібералів, і інтернаціоналістів.

Це добре розуміє Зеленський, для якого Шептицький може стати тим об’єднавчим ідеалом та миротворцем, якого Україна потребує сьогодні. Тож зважаючи на ініціативи президентської партії на Львівщині щодо популяризації та вшанування річниці великого українського митрополита, Шептицький навіть після смерті продовжує мирити українців.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: