На місці планованих забудов ми створюємо сквери, – Роман Іванців

120043311_3143712322421993_743052653306985837_n

Коли у Львові буде спортивний комплекс європейського рівня, чи можна вирішити проблему сміттєзвалища та як зробити місто комфортнішим для життя.

Коли у Львові буде спортивний комплекс європейського рівня, чи можна вирішити проблему сміттєзвалища та як зробити місто комфортнішим для життя.

Про це говоримо з депутатом міської ради від партії «Громадянська позиція» Романом Іванцівим.

 

– Депутатська каденція наближається до завершення. Чи вдалося виконати завдання, які поставили перед Вами виборці?

– В окрузі, від якого я балотувався, а це мікрорайон вулиці Щурата, була проблема із забудовами. Нові будівлі планували звести на території скверу поряд з школою №97 та біля церкви Віри, Надії, Любові та їх матері Софії. Там взагалі йшлося про два 16-поверхові будинки. Власне, саме це і підштовхнуло мене до депутатства. Директор школи №97 та парох храму шукали допомоги з врегулюванням цих питань. І я допоміг. Будинки на території зелених зон так і не з’явились, натомість ми облаштували два затишних сквери. Ще один сквер відкрили на Джона Леннона. Там теж планувалось будівництво. Та у співпраці із приватним бізнесом ми створили волейбольний майданчик, футбольне поле і згодом – повноцінний сквер. У час, коли  Львів потерпає від хаотичного будівництва, організація громадського простору для комфорту людей вкрай важлива.

Друга мета мого депутатства – об’єднати громаду. Я вважаю, що вдалося. Адже ми створили громадську раду мікрорайону, в яку увійшли всі активні мешканці. Започаткували свято вулиці, встановлення різдвяної ялинки, різні культурні заходи, толоки. Так остання толока, яка відбувалася перед карантином, зібрала майже півтисячі осіб. До речі, саме таке єднання громади дало можливість регулярно перемагати в конкурсі проєктів Громадського бюджету Львова. Важливо, коли в людей є розуміння, що їхній  добробут залежить від них самих.

Ми доклали великих зусиль, щоби відновити Замарстинівський парк. Маємо ще низку проєктів щодо збільшення території громадських просторів. Окрема тема – це школи нашого мікрорайону. Зокрема організація спортивного дозвілля для учнів.  Загалом за час мого депутатства у мікрорайоні Щурата відкрили низку спортивних та дитячих майданчиків. Скоро запрацює ще один футбольний на штучному покритті. Крім того, пишаюсь відновленим спорткомплексом школи №97. До реконструкції на цьому стадіоні качки після дощів плавали. Тепер же це сучасна спортивна зона. З легкоатлетичним ядром, з вуличними тренажерами, баскетбольним майданчиком, мініфутбольним полем, яке добудовується. Щоб вирівняти рельєф стадіону, ми привезли понад 8,5 тис. кубометрів  грунту.

Ще одне важливе досягнення – дорога до Голосківського цвинтаря з вулиці Миколайчука. Буквально кілька років тому це була занедбана територія, де не санкціоновано викидали сміття. Зараз там збудований чудовий проспект. Тобто нам вдалося змінити обличчя вулиці та забезпечити якісний доїзд до єдиного чинного у місті кладовища.  Це був проєкт «І мертвим, і живим, і ненародженим», який у 2018 році ми подали на Громадський бюджет Львова. Наша ініціатива набрала понад 3 тисячі голосів та перемогла. Однак проєкт передбачав будівництво за дозволених 3 мільйони гривень 150 метрів шляху з необхідних 2 кілометрів.  Далі ми були переконані, що місто піде назустріч та забезпечить будівництво всього шляху. Так і сталося.

– Що Вам вдалося зробити як депутату на загальноміському рівні?

– Як член комісії інженерного господарства Львівської міської ради грунтовно вивчив
проблему міського сміттєзвалища. І тут вдалося досягнути змін на краще. Зокрема,
залучивши поважних фахівців, ми змогли за моєї ініціативи модернізувати станцію очистки інфільтратів. Якщо раніше вона дозволяла очистити лише 15 кубометрів на день, то після модернізації цей обсяг зріс до 250 кубометрів стоків щоденно. Відповідно рівень інфільтратів на сміттєзвалищі суттєво знизився.

Крім того, я займаю посаду президента Федерації баскетболу Львівщини. Тому  питання
спортивної інфраструктури серед пріоритетних. За моєю ініціативою, мерія прийняла ухвалу про використання спортивних майданчиків і залів у школах. Часто-густо після уроків ці об’єкти ставали недоступними для дітей. Натомість ухвала передбачає, що  до 20 години кожного робочого дня і до 17.00 в суботу вся ця інфраструктура може використовуватися виключно для занять дитячих спортивних секцій.

Також ініціював будівництво у Львові Палацу спорту місткістю 2500 тисяч глядачів.  Це 4 спортивних зали, які можуть переплановуватись у 12 майданчиків для командних ігрових видів спорт. Саме такий комплекс дозволив би проводити у Львові матчі збірних України з різних командних видів спорту: баскетболу, волейболу тощо. Ми вирішили питання проєктування, відведення земельної ділянки, є підрядник, залишилося виділити кошти на початок робіт. На жаль, карантин зупинив реалізацію проєкту. Але, думаю, наступного року нам таки вдасться поновити роботи. Щоб це відбулося, місто має виділити певні кошти і тоді ми зможемо отримати ще й субвенцію з державного бюджету, яку держава нам вже надавала за моєї безпосередньої участі.

– Які ініціативи хотіли б реалізувати, якщо громада і надалі довірить Вам
представляти її інтереси у міській раді?

– Насамперед хотілося б збільшити фінансування для  Шевченківського району,
щоб воно було пропорційним щодо інших районів. Впродовж всієї каденції звертав
на це увагу міської влади. Загальна протяжність доріг у Шевченківському районі
найбільша у Львові, але стан цих доріг найгірший. Свого часу до Євро-2012 в дорожню інфраструктуру місто  вклало чимало коштів. Але Шевченківському
району перепало найменше, бо там було найменше заходів. Тепер у районі
латають магістральні дороги, які в інших районах уже давно зроблені. Тобто
виходить, що район у не рівних умовах з іншими, тому йому потрібно приділити
більше  уваги і ресурсів. Загалом влада мала б подбати про мікрорайони, зробити їх комфортними для проживання людей. Маю на увазі громадські простори, зелені зони, місця для дозвілля дітей, їх фізичного розвитку. Також маю гарну ідею перетворити котельні, які виведені з експлуатації, на спортивні зали для дітей. Для цього не потрібно багато коштів. Це було б досить ефективне та швидке рішення для збільшення можливостей заняття дітьми командними видами спорту.

У нас є сформована команда порядних, фахових та активних людей з
різних мікрорайонів, які готові працювати для покращення ситуації. Завдяки
таким людям, ми можемо й надалі змінювати район і робити його комфортним для
проживання.

* Вибори-2020

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: