Що змінилося для львівських вишів після розмови з Зеленським

120130463_623250458367766_1139622304793055465_n

Президент України Володимир Зеленський прийняв декілька принципових для вітчизняної науки та освіти рішень.

У ході робочої поїздки на Львівщину Президент зустрівся з ректорами та представниками закладів вищої освіти області. Під час розмови з главою держави керівники вишів Львівщини відзначили, що ця зустріч є вже п’ятою за рік Президента з освітянами й зокрема з ректорами вищих навчальних закладів. Жоден глава держави досі не приділяв такої значної уваги освітянам, і це засвідчує особливу увагу Володимира Зеленського до проблем та розвитку вітчизняної освіти.

Президент наголосив, що інновації сьогодні – дуже потрібні державі. У сучасному світі, який швидко змінюється, а інформація не менш швидко стає застарілою, університети більше не можуть залишатися такими, якими були ще 20 чи 30 років тому. Країні потрібні нові підходи, цифровізація, готовність працювати з людьми, які мислять значно швидше, ніж попередні покоління.

Володимир Зеленський зазначив, що пандемія коронавірусу створила низку нових, раніше небачених викликів для української освіти. Тому потрібно знаходити всі можливості, щоб працювати й у таких умовах, навчати студентів, тримати їхню увагу та зацікавленість. Цього, за словами Володимира Зеленського, можна досягнути, якщо держава діятиме спільно з представниками наших університетів, академій та інститутів.

У розмові з президентом було піднято й чи не найважливішу проблему національної науки  – розробку вакцини від COVID-19. Адже вперше у вітчизняній науці державою виділено значну суму на розробку вакцини й запрацював Фонд наукових досліджень, за що академіки та науковці Львівщини висловили щиру подяку Президенту.

У розмові з Президентом, завідувач кафедри фармацевтичної, органічної та біоорганічної хімії Львівського національного медичного університету ім. Данила Галицького, доктор фармацевтичних наук, професор Роман Лесик ініціював створення Національного фонду інноваційних освітніх технологій, який, на грантовій основі, міг би сприяти розвитку та підтримці інноваційних технологій з їх подальшим впровадженням в освітній процес. Використання досвіду та досягнення найкращих університетів сприятиме зростанню загального рівня освіти.

Під час зустрічі ректор Львівського національного університету імені Івана Франка Володимир Мельник порушив питання необхідності будівництва нового гуртожитку для університету, який щороку приймає близько 4 тис. заявок на поселення вступників у гуртожиток, зокрема близько тисячі абітурієнтів на рік зі сходу України. У відповідь Президент зауважив, що зміни до держбюджету на поточний рік дадуть змогу профінансувати зведення гуртожитку для університету імені Івана Франка і на ці будівельні роботи вже спрямовано 50 мільйонів гривень. Крім того, до грудня цього року Кабінет Міністрів має затвердити державну програму відновлення та розбудови мережі нових гуртожитків для студентів. Держава разом з місцевою владою й адміністраціями закладів вищої освіти, на переконання Володимира Зеленського, повинна працювати над покращенням матеріально-технічної бази українських університетів і створювати комфортні умови для життя та навчання нашої молоді.

Керівник «Tech StartUp School», доктор економічних наук, завідувач кафедри адміністративного та фінансового менеджменту Національного університету «Львівська політехніка» Назар Подольчак подякував Президенту за конструктивний діалог щодо розвитку інноваційної інфраструктури, зокрема наукових парків та недоліків правил вступу до ЗВО. Науковець відзначив, що приємно вражений моментальною реакцією Президента та профільного міністра Сергія Шкарлета щодо внесення змін до Закону України «Про наукові парки».

Показово, що, після доручення Президента та вивчення даного питання, в. о. міністра освіти і науки Сергій Шкарлет особисто подзвонив до Назара Подольчака, щоб повідомити про вирішення питання законодавчої підтримки розвитку наукових парків.

Примітно, упродовж зустрічі Президент підписав указ про присвоєння статусу національної Львівській академічній чоловічій хоровій капелі «Дударик». Незважаючи на те, що капела вже давно стала справжнім українським брендом зі світовим визнанням, хористи багато років поспіль зверталися до органів влади з клопотанням про отримання цього звання, але лише за президентства Володимира Зеленського, українські митці нарешті отримали заслужений статус.

* Політична реклама

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: