25 копійок і старі банкноти виходять з обігу: що робити

25-kopeek-1992-anglijskij-chekan-1

Сьогодні останній день, коли можна розплатитись монетою 25 копійок і банкнотами 1992 року випуску. Проте їх можна буде обміняти протягом ще трьох років в будь-якому відділенні банку.

Про це повідомили в преслужбі НБУ.

Обміняти їх можна буде:

  • в усіх українських банках – упродовж одного року з дати вилучення їх з обігу – до 30 вересня 2021 року включно;
  • у Національному банку та уповноважених банках (Ощадбанк, ПриватБанк, Райффайзен Банк Аваль, ПУМБ) – упродовж трьох років з дати вилучення їх з обігу – до 30 вересня 2023 року включно.

Нагадуємо, платіжними засобами перестають бути всі паперові купюри, випущені до 2003 року. Як пояснює НБУ, зараз у обігу таких банкнот залишається близько 1,8% від загальної кількості. «Упродовж трьох останніх років їхній обсяг в обігу майже не змінився.

Тобто, громадяни ними майже не розраховуються, ці банкноти не інкасуються і до банків не надходять», — пояснює регулятор. Швидше за все, значна частина цих банкнот вже осіла в колекціях, загубилась або була пошкоджена.

Приміром, банкноти номіналом 1-2 грн., випущені в 90-х роках, зараз вже продаються за кілька десятків, а то й сотень гривень для колекційних потреб. Хоча у свій час випускались великими тиражами і були звичайним платіжним засобом.

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: