Застава для викрадача авто відтепер залежатиме від вартості вкраденого – МВС

автовикрадення
Фото (ілюстративне). З відкритих джерел.

Після внесення змін до законодавства щодо посилення відповідальності за викрадення авто відтепер для викрадачів авто запобіжний захід у вигляді застави обчислюватиметься, виходячи з вартості викраденого автомобіля.

Про це повідомив радник міністра внутрішніх справ Михайло Апостол на своїй сторінці у Facebook.

«Днями почали діяти зміни до Кримінального кодексу, які збільшують покарання за викрадення автомобілів», – пише Михайло Апостол.

Що зміниться:

  • за незаконне заволодіння транспортним засобом передбачено покарання у вигляді обмеження волі на строк від трьох до п’яти років або позбавлення волі на той самий строк;
  • «професійні» викрадачі, які ретельно готуються до скоєння злочину, мають спеціальні технічні засоби для викрадення, будуть відповідати адекватно вчиненому злочину, в тому числі і запобіжний захід у вигляді застави буде обчислюватися, виходячи з вартості викраденого автомобіля.

«До прийняття закону особа, яка вчиняла угон автомобіля вперше, мала можливість заплатити штраф чи відбутися умовним покаранням. В новій редакції закону цю норму вилучили. Тепер людина, яка посягає на чужу власність, буде нести лише кримінальну відповідальність», – пояснив радник міністра внутрішніх справ.

Встановлення тяжкості злочину:

  • раніше встановлювалась з урахуванням того, чи були понесені збитки. Але якщо автівка поверталася власнику в тому стані, в якому її вкрали, то суд вважав, що збитку не було. Цю норму змінили;
  • зараз, незалежно від того, чи була повернута машина чи ні, вважається, що жертва отримала величезну моральну травму, а значить, була заподіяна шкода.

«У законі змінили факт того, що лише за перше викрадення можна призначати умовний термін. Якщо особа викрала автомобіль, то суд відразу повинен призначати реальний термін», – додав він.

Нагадуємо, президент України Володимир Зеленський підписав закон, згідно з яким водії, котрі кермують напідпитку, не нестимуть кримінальної відповідальності. Як працює Закон України №3314 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення досудового розслідування окремих категорій кримінальних правопорушень» та в чому криються підводні камені ситуації, можна прочитати тут.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: