ТОП-5, що не варто робити, якщо хочете скинути зайві кілограми

foto-kak-dogovoritsya-s-sobstvennyim-organizmom-na-gormonalnom-urovne-i-zapustit-proczess-pohudeniya
Фото ілюстративне.

Колонка Уляни Ковбас, журналістки, фітнес-інструкторки та консультантки з правильного харчування.

  1. Заміняти звичайний цукор на тростинний, кокосовий, мед, сироп агави, кленовий сироп, фруктозу і думати, що це не зашкодить фігурі. Всі цукрозамінники мають не набагато менше калорій, ніж цукор. Якщо ж ви вирішили його прибрати з раціону і таким чином скоротити калорійність, обирайте стевію. Це натуральний цукрозамінник, який справді має 0 калорій. Де його знайти? Зазвичай на полицях з продуктами харчування для діабетиків у масмаркеті. І, до слова, не варто демонізувати цукор, він вас не вб'є і не зруйнує ваше здоров'я, якщо мати міру. Одна цукерка на день чи одна солодка кава – цілком нормально. А от 200 грамів цукерків чи ціла шоколадка – це вже далеко не норма.
  2. Захоплюватися монодієтами. Колись була популярна дієта: гречка+кефір протягом місяця, і зайвих кілограмів, як не було. Зараз в інтнрнеті можна знайти безліч таких «дієт»: кавунова, яблучна, навіть шоколадна є. Здавалося б, і приємно, і результат буде. Але навіть якщо вам вдасться скинути декілька кілограмів завдяки такому харчуванню, запевняю вас, це тимчасово. І щойно ви завершите свою дієту (а ви її, безперечно, завершите, бо харчуватися одними яблуками чи гречкою довго ще ніхто не зміг), ваші кілограми повернуться назад. Ще один неприємний нюанс після такого плану дієт – проблеми зі здоров'ям. Ви ж не давали організму необхідних йому вітамінів, мінералів, макронутрієнтів. Вже не кажучи про те, що схуднення на дієті буде неякісним, адже ви не отримуєте достатню кількістю білка, який потрібен, щоби зберегти якісну масу тіла – м'язи. Тобто ви втрачаєте багато дорогоцінних м'язів разом з ненависним жиром. Що ж тоді робити? Харчуватися збалансовано, обирати різноманітні продукти і дотримуватися принципу дефіциту калорій. Як рахувати калорії, читайте у моїх попередніх статтях.
  3. Виключати жири з раціону, бо «жир піде у жир». Не піде! А без жирів ви точно наражаєте свій організм на небезпеку. Яку? Насамперед з жирів синтезуються наші репродуктивні гормони – естроген і тестостерон. Тому постраждає жіноче здоров'я: у вас може збитися менструальний цикл і навіть з'явитися проблеми з репродуктивною функцією організму. Ще без жирів не засвоюються вітаміни А,Д,Е,К, необхідні для здорового функціонування організму, погіршується стан суглобів, волосся, нігтів та наше самопочуття.
  4. Приймати будь-які препарати для схуднення. Це, мабуть, одна з найгірших ідей, як позбутися зайвої ваги. Такі таблетки – прекрасний маркетинговий хід, але точно не засіб, який допоможе схуднути без шкоди для організму. І якщо БАДи найчастіше не допоможуть, але й не зашкодять, то склад деяких таблеток може справді зіграти злий жарт з вашим здоров'ям. Погане самопочуття, тривожність, головний біль, проблеми зі сном: це ще не повний перелік побічних ефектів від цих пігулок. Деякі з них – не що інше, як сечогінні і проносні засоби, які просто вас зневоднять, і ви побачите на вагах меншу цифру за рахунок втрати рідини, інші ж містять речовини, які впливають на центр ситості у головному мозку, і їх тривале вживання може й до анорексії довести.
  5. Робити «кардіо» і нічого більше. «От піду на аеробіку – точно схудну». Напевно, ви теж так колись думали. Але якщо перший місяць занять часом приносить позитивні зміни у фігурі, далі тренування чомусь не такі ефективні, як ми того очікуємо. Чому? Кількість спалених калорій за годину у залі, на пробіжці чи групових заняттях доволі мала, тож якщо не слідкувати за своїм харчуванням, схуднення можна так і не дочекатися. Фітнес – чудова ідея для коригування фігури і покращення якості тіла, але якщо є ціль позбутися зайвої ваги - рахуйте калорії.

Дбайте про свої тіло і будьте здоровими!

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: