Які свята відзначають 5 жовтня (іменини, народні прикмети)

школа5
Фото з архіву, ілюстративне

ІА Дивись.info підготувала добірку важливих подій та свят, які відзначають 5 жовтня в Україні та світі.

ІА Дивись.info підготувала добірку важливих подій та свят, які відзначають 5 жовтня в Україні та світі.

Свята та події 5 жовтня

Сьогодні — день архітектора. Щорічно це професійне свято відзначають у перший понеділок жовтня, а заснували його в 1985 році Міжнародний союз архітекторів. Щоцікаво, у всьому світі проводять різноманітні заходи та конференції, присвячені архітектурі, однак у 2020 році їх дещо обмежать, зважаючи на пандемію коронавірусної хвороби COVID-19.

До слова, Міжнародний союз архітекторів створили одразу після Другої світової війни. Тоді його метою стало вирішення нагальної проблеми відновлення зруйнованих міст, населених пунктів і промислових підприємств.

Саме на 5 жовтня цього року припадає й День вчителя. Професійне свято освітяни відзначають з 1994 року. Тому не зволікайте: якщо забули привітати своїх наставників — є ще можливість це виправити.

Окрім цього, в цей день професійне свято відзначають і працівники карного розшуку і лікарі. Отже особливо в такий непростий час, коли світ огортула пандемія, варто висловити хоча б слова подяки медиків, які щоденно рятують наше життя - іноді ціною власного.

Також вже четвертий рік в Україні відзначають День енергоефективності. Йдеться про розсудливе та доцільне використання енергетичних запасів, себто віддавати перевагу природнім джерелам енергії — сонцю, вітру тощо, завдяки чому скоротити витрати на комунальні платежі.

Читайте також: Інвестиція в майбутнє чи збитковість: чому в Україні недооцінюють зелену енергетику 

Іменини 5 жовтня

Сьогодні іменини святкують: Парасковія, Олександр, Веніамін, Кузьма, Макар, Мартін, Микола та Петро.

Народні прикмети 5 жовтня

Наші предки вірили, що саме 5 жовтня — нещасливий день, оскільки сильний вітер, що дме сьогодні приносить різноманітні лиха, хвороби та нечисту силу. Відтак, аби не дув потужний вітер, потрібно було спалювати старі віники, руйнувати мурашники або ж, навіть, прокликати його, аби той налякався.

Окрім цього, якщо в цей день опало листя з берези, то зима настане не скоро, однак якщо опали клени та черемха — до готуйтесь до швидких морозів.

Згідно з віруваннями предків, якою буде погода 5 жовтня — так і мине цілий місяць.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: