Степанов хоче, аби в приватних лабораторіях тестували на COVID-19 за держкошт

корона8

Міністерство охорони здоров’я домовляється з приватними лабораторіями, аби ті проводили тести на COVID-19 за державний кошт.

Про це заявив очільник відомства Максим Степанов на брифінгу в середу, 7 жовтня.

«За попередню добу загалом було здійснено  59 189 тестувань, із них 32 376 методом ПЛР, а також 26 813 методом ІФА. Це теж рекордна кількість тестів ПЛР.

Я розумію, що кількість тестувань, які ми робимо, виходячи з сьогоднішньої кількості захворівших, виходячи з динаміки, з якою розповсюджується коронавірусну хвороб, – недостатня. Ми і надалі її збільшуємо звозимо і встановлюємо відповідне обладнання. На початку епідемії, у перших числах квітня, ми робили 200 (ПЛР) тестів на добу – а зараз це 32 тисяч. Це не межа», - зазначив міністр.

До слова, Степанов підкреслив, що є регіони, де тестування проводять із затримкою. Це, зокрема, стосується, Донецької, харківської та Одеської областей. Позаяк, аби отримати результат, тести відвозять до інших лабораторій.

«На наступному засіданні уряду за нашою пропозицією буде винесено рішення – ми залучаємо максимально приватні лабораторії для того, щоб вони за нашим замовленням (робили ПЛР-тести)… Ми провели перемовини, і деякі погоджуються працювати – щоб держава сплачувала їм тести ПЛР, а вони будуть робити відповідне тестування», - каже Максим Степанов.

Читайте також: Скільки у Львові коштує тест на коронавірус та кому його зроблять безкоштовно

Він також додав, що в Україні планують запровадити тест на атиген, себто йдеться про сам вірус, який потрапляє в організм людини. Це — експрестестування, після якого можна здійснювати ПЛР-тест.

«Крім того, ще одна розробка тестів, які зараз проходять верифікацію, – і ми збираємося це запускати в роботу – це українські тести. Усе це, я думаю, найближчими тижнями суттєво збільшить кількість тестувань – і зменшить ці черги», - зазначив очільник МОЗ.

Раніше Максим Степанов заявляв, що у випадку виникнення другої хвилі коронавірусної хвороби, Україна забезпечена ПЛР – та ІФА-тестами з місячним запасом при повному завантажені.

Нагадаємо, станом на ранок середи, 7 жовтня, в Україні зафіксовано 239337 лабораторно підтверджених випадків COVID-19, із них 4597 летальних, 105970 пацієнтів одужали. За добу зафіксовано 4753 нових випадки. Загалом проведено 2455407 тестувань методом ПЛР. За добу одужали 2 569 пацієнтів.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: