Після Брюсселя Володимир Зеленський підкорив Туманний Альбіон

121062225_1268730716822309_1622933133599428645_n

Після успішного проведення саміту «Україна – ЄС», де у спільній заяві були зафіксовані формулювання про оновлення Угоди про Асоціацію з ЄС, поглиблення спротиву російській агресії та рух до «промислового безвізу», Володимир Зеленський вирушив до Великобританії.

Там він мав дуже важливі для України зустрічі.

Головна з них – зустріч із прем’єр-міністром Великої Британії Борисом Джонсоном, під час якої відбулося підписання українсько-британської Угоди про політичне співробітництво, вільну торгівлю та стратегічне партнерство.

Як зазначила посол Сполученого Королівства в Україні Мелінда Сіммонс напередодні візиту Зеленського в Лондон: «Цього тижня відносини між Великою Британією та Україною виходять на новий рівень, оскільки наші країни укладуть історичну угоду про стратегічне партнерство. Це ознаменує нову віху у 29-річній історії взаємин між Британією та незалежною Україною. Наш новий двосторонній порядок денний називається «Договір про політичну співпрацю, вільну торгівлю та стратегічне партнерство», і вже сам заголовок натякає на широту й глибину стосунків, які вже існують між нами. Цей документ гарантує безперервність у наших стосунках, даючи нашим громадянам і діловим колам впевненість, що вони можуть продовжувати робити свої справи, як і раніше, після виходу Британії з Угоди про асоціацію».

Що ж з головного для України зафіксовано у цьому документі. По-перше, гарантії нашого суверенітету та повне відновлення територіальної цілісності України. По-друге, це стало першою двосторонньою торговою угодою між Києвом та Лондоном, яка визначила правила, згідно з якими українські компанії та підприємці можуть постачати свої товари та послуги до Великої Британії. Договір охопив економічну й галузеву співпрацю в таких сферах, як енергетика, гірничодобувна промисловість, промислова політика, сільське господарство, інформаційне суспільство, навколишнє середовище та глобальні завдання щодо боротьби зі змінами клімату.

Тобто навіть після виходу Британії з ЄС Україна залишається стратегічним партнером, та навіть більше – наші відносини виходять на новий рівень. Свідченням цього є підписання Меморандуму про посилення співпраці між Україною та Сполученим Королівством у військовій і військово-технічній сферах. Важливим елементом Меморандуму є залучення фінансування Британського експортно-кредитного агентства у розмірі 1,25 млрд фунтів стерлінгів (1,6 млрд доларів) для розбудови військово-морського флоту України. Це має суттєво підвищити ефективність і скоротити терміни реалізації спільних проєктів у оборонній сфері, що є критично важливим в умовах російської агресії в Чорноморському регіоні та мілітаризації окупованого Криму.

«Ми всі вірили в те, що знову з'явиться військово-морський флот в Україні», – зазначив Володимир Зеленський.

Також Президент України та його дружина Олена мали аудієнцію з членами королівської родини – Їхніми Королівськими Високостями Герцогом та Герцогинею Кембриджськими принцом Уільямом та Кейт Міддлтон. Цієї високої честі не вдостоювався навіть його попередник на посту глави української держави.

Під час зустрічі з королівською родиною були обговорені питання екологічних ініціатив, двосторонньої взаємодії з питань медичної реабілітації військовослужбовців, гендерну та соціальну рівність та протидію домашньому насильству. Також було обговорене питання про забезпечення рівного доступу держав до вакцини проти коронавірусу у разі її розробки.

Як бачимо, візит Володимира Зеленського до Туманного Альбіону продемонстрував відданість України західному вектору розвитку та зміцненню нашої обороноздатності у співпраці із країною засновницею блоку НАТО. Тож підписані в Лондоні документи додали в скарбничку України та Володимира Зеленського чергову перемогу на шляху європейської та євроатлантичної інтеграції.

* Політична реклама

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: