Маніпуляція і шахрайство, – політологи про опитування Зеленського

зн

13 жовтня президент Володимир Зеленський оголосив про проведення всенародного опитування у день місцевих виборів 25 жовтня. Українцям запропонують дати відповідь на 5 питань.

Однак що саме це будуть за питання, наразі невідомо.

В Офісі Президента вже повідомили, що на відміну від конституційного референдуму, опитування не матиме прямих юридичних наслідків.

«25 жовтня ми дізнаємося про те, що насправді думає народ. А також поставимо ті запитання, які ніхто й ніколи не хотів ставити напряму своїм співгромадянам у нашій країні», – повідомили в ОП.

На такі дії Зеленського вже відреагували у Комітеті виборців. Там нагадали, що проведення опитувань у день голосування суперечить Виборчому кодексу.

«Комітет виборців України занепокоєний ініціативою Президента України Володимира Зеленського щодо проведення всенародного опитування в день голосування на чергових місцевих виборах 25 жовтня.

Процедура проведення всенародного опитування в день голосування не передбачена Виборчим кодексом України.

КВУ нагадує, що на початку вересня схожі ініціативи вже розглядалися у Верховній Раді, однак не були прийняті», – йдеться в заяві Комітету виборців України.

ІА Дивись.info запитала у політологів, що означатиме «опитування Зеленського» для українців.

Сергій Таран, політолог:

«Це брутальна узурпація влади. Якщо йдеться про референдум, у нас такого немає. Якщо йдеться про опитування, то у нас теж такого нема! І якщо йдеться про опитування, яке б дозволило ухвалювати якісь рішення, то щонайменше треба, щоби в людей був час і можливості обговорити питання, висловити альтернативу. Але ж ми навіть ще питань не знаємо.

Зараз йдеться про те, що, очевидно, Зеленський запропонує якісь питання, які не мають жодної альтернативи до відповідей, а будуть відверто маніпулятивними. Для прикладу: «Ви виступаєте за те, щоби Зеленський запровадив мир на Донбасі?» І при цьому всі ж дадуть відповідь: так, хочемо миру. Але якою ціною і якими методами – про це ж не будуть говорити?

Як мінімум, це тягне на статтю про зловживання владою.

У «кращому разі» йдеться про те, що Зеленський хоче використати таку політтехнологію, аби агітувати за свою партію. Це тотальне порушення закону, що президент агітує за свою партію. Але йдеться ще й про те, що це будуть використовувати прямо в день виборів. Це йде настільки поза межами закону і здорового глузду, що, мені здається, єдиного, кого це має зацікавити – це правоохоронні структури. Але відомо, під ким вони зараз. Тому, ймовірно, ніхто за цим фактом справу порушувати не буде.

Таке опитування – це вже ознака того, що вибори у нас відбуваються з колосальними порушеннями, зі зловживаннями владою, зловживанням адмінресурсу. А це все може свідчити про викривлення волевиявлення і, я думаю, що це такі очевидні речі, які очевидні не тільки в Україні, а й за кордоном. Це політична маніпуляція.

Запитання, я гадаю, будуть такі, які підтримують політику Зеленського.

Взагалі референдуми і опитування – це такий достатньо тонкий інструмент, який може використовуватись лише за законом. В історії політики дуже часто референдуми чи опитування використовувались для узурпації влади. В багатьох країнах президенти ставали диктаторами через те, що оголошували референдуми в обхід парламенту і брали всі повноваження на себе. Хочу нагадати, що Гітлер прийшов до влади через референдум: спитав у людей, але, попри це, парламент був позбавлений законодавчих моментів. Тому, коли диктатор хоче стати диктатором, дуже часто використовує «думку народу» через так звані опитування. Ставлять запитання, які не мають жодної альтернативи, а мають засвідчити підтримку цього диктатора і дати йому можливість робити будь-що, посилаючись на думку громадян».

Олександр Палій, політичний консультант, експерт-політолог:

«Це спроба маніпулятивного вирішення якихось питань. Це може бути і маніпулятивна гра на користь Росії, і на користь її агентів, зокрема Медведчука. Він дуже давно просуває ідеї різноманітних референдумів для того, щоб розшматувати країну і позбавити її життєздатності. Це може бути спроба паразитувати на лініях розколу всередині суспільства – одну частину суспільства натравлювати на іншу. Те, чим займалась Партія регіонів.

Треба звернути увагу на те, що багато демократичних країн, особливо ті, які мають демократичний досвід, відмовились від референдуму як засобу завідомо маніпулятивного і шахрайського.

Після референдумів Гітлера у Німеччині категорично заборонено проводити референдуми на загальнонаціональному рівні. Вони можуть бути дуже локальні і стосуватись дрібних питань. Для прикладу, чи можна палити цигарки на зупинках транспорту тощо.

На загальнонаціональний рівень опитування не виносяться. На жаль, Зеленський намагається вдаватись до засобу маніпуляції і шахрайства.

Це зроблено, щоби підняти свою популярність, і для того, щоб потім, на майбутнє, просувати свої рішення з узурпації влади. Як правило, у Зеленського, якщо влада й перебуває в його руках, то йому все мало. Він не знає,  що з нею робити, але знає, що вона йому потрібна.

Стосовно питань які будуть, то я гадаю, що буде щось дуже маніпулятивне».

Голова правління у Центрі політико-правових реформ Ігор Коліушко у соцмережі Фейсбук написав:

«Якщо це не фейк і не провокація ворогів президента, то це можна кваліфікувати як замах на державний переворот.

Всупереч 19 та 106 статтям Конституції України, і взагалі не посилаючись на Конституцію,  В. Зеленський оголошує проведення референдуму чи опитування, на що немає жодних повноважень. Він сам нагадує, Парламент тільки готується ухвалити відповідний закон, але при цьому заявляє, що йому «не потрібне благословення від політиків». І закінчує своє звернення: «Буде так як вирішиш ти!».

Пам'ятаєте настанови з плакатів «Украинський вьібор» Медведчука: «Страной управляєш ти, а нє тє, кого ти вибіраєш»? Це технологія делегітимізації влади і правових основ держави загалом з метою розколу суспільства, відтак унеможливлення опору зовнішній агресії. Це те саме, що на місцевому рівні робили так звані «реєстратори громад» – розколювали сільські громади, сварили людей між собою...

Те, що заявляє Зеленський, не відповідає Виборчому кодексу і навіть ще не ухваленому закону про всеукраїнський референдум у редакції його першого читання.

Ступінь загроз нашій державі від такого кроку можна буде оцінити, коли дізнаємося ті 5 питань», – написав політолог.

Тетяна ЯВОРСЬКА

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: