Що таке вільна економічна зона на Донбасі і навіщо про неї запитувати

snymokekrana20201015v103337-b83485c35c3d0fdd8df44beeda844b70

Чи підтримуєш ти створення на Донбасі вільної економічної зони – це друге запитання для опитування, ініційованого президентом Зеленським під час виборів 25 жовтня.

Наскільки доцільна така ініціатива і які матиме наслідки, ІА Дивись.info запитала в експертів.

Богдан Петренко, заступник директора Українського інституту дослідження екстремізму:

«Доки достеменно невідомо, що ця вільна економічна зона на Донбасі передбачатиме, наприклад, у політичному плані? Хто здійснюватиме управління зоною? Тобто чи не є це завуальованим особливим статусом Донбасу, проти якого виступає більшість українців. І який після голосування можна закріпити в Конституції України як «особливий статус Донбасу – вільна економічна зона». Навіть в історичному вимірі виникає питання, які зиски будуть від вільної економічної зони для її жителів? Наскільки зросли доходи в мешканців Донецької і Луганської областей, коли в них у 90-их рр. існувала ВЕЗ «Донбас»? І чи не перетвориться ця ВЕЗ у «чорну діру», такий собі «хаб», через який будуть легально проводити те, що зараз називають контрабандними потоками? Якщо б це було вільне і контрольоване на коректність волевиявлення, то я спрогнозував би, що більшість сказала б «ні». Тому що українці не усвідомлюють, для чого це. А пропаганда (у тому числі й частково наша, українська) робить з людей, що живуть на Донбасі, ворогів.

Юридичної сили це опитування не матиме. Але ним будуть маніпулювати і тиснути на громадську думку. Але враховуючи, що ніхто контролювати опитування не буде, то відповідь не буде залежати від того, що думають українців, а від того, які плани в Офісу Президента на Донбас: або продовження гри за російським сценарієм прочитання мінських угод і внесення змін до Конституції України щодо особливого статусу, ґрунтуючи свої дії на «народному волевиявленні»;  або заморожування  – враховуючи страх перед «агресивною меншістю» та розуміння, що Росія не збирається йти на поступки, і будь-який прогрес по Донбасу зараз буде супроводжуватись здачею національних інтересів. Парадоксально, але опитування буде проводитись без 18 громад Донецької та Луганської областей, які перебувають на території України, зокрема таких великих, як Сєверодонецьк, Лисичанськ, Авдіївка, Попасна. Бо там раніше скасували місцеві вибори».

Юридичної сили це опитування не матиме. Але ним будуть маніпулювати і тиснути на громадську думку

Оксана Горкуша, старший науковий співробітник Відділення релігієзнавства Інституту філософії імені Г.С.Сковороди НАН України:

«Питання провокативне. Тут, очевидно, застосована маніпулятивна технологія, за якою ті, хто організовують опитування, перевернуть його результати на власну користь за будь-яких показників. По-перше, не було проведено належного ознайомлення громадян із тим, що мається на увазі під «вільна економічна зона» (тож буде підставлятись значення, яке потрібно замовнику такого опитування для легітимації якоїсь його особистої програми бажань). По-друге, не було чітко окреслено умов «вільної економічної зони». По-третє, не було пояснено проблеми та дійсної сучасної ситуації на Донбасі (частина Донбасу окупована російськими військами та російськими найманцями, частина знаходиться під контролем України, але у зоні підвищеного економічного ризику через близькість фронту). По-четверте, не було визначено, про яку частину Донбасу йдеться. По-п’яте, не було вказано суб'єктів, для вдоволення чиїх інтересів хочуть створювати якусь «вільну економічну зону». По-шосте, не було визначено функції та обов'язки сторін, включно з тими зобов'язаннями, які хтось чомусь хоче покласти на Державу Україна.

Таке опитування – просте шахрайство із задіянням популістських маніпулятивних технологій. Питати у того, кому не пояснили, про що власне питають, мотивуючи тим, що хочуть почути «твою» думку...

Думаю, метою такого «опитування» є щонайбільше легалізація ОРДЛО та виконання поступок державі-агресорці (Російській Федерації), а також сіяння розбрату та ворожнечі серед мешканців України».

Віктор Таран, політичний ескперт, стратегування кампаній, засновник Центру «Ейдос»:

«Друге питання від Зеленського «Чи підтримуєте ви вільну економічна зону на Донбасі» черговий раз доводить, що опитування не більше ніж передвиборча технологія. Це гарна спроба заручитись симпатією виборців сходу України, які за останній рік розчарувались у політиці Зеленського.

Логічно, оскільки, не отримавши ні обіцяного миру, ні офіційного статусу для російської мови на локальному рівні, їх симпатії перейшли до ОПЗЖ та інших партій (зокрема до так званих партій місцевого самоврядування, лідерами яких є успішні мери «Пропозиція» (Філатова), партії Кернеса у Харкові і Труханова в Одесі).

Це гарна спроба заручитись симпатією виборців сходу України, які за останній рік розчарувались у політиці Зеленського

Чи допоможе це втримати рейтинги на сході? Важко сказати. З одного боку, бажання «халяви» не може не сподобатись виборцям. Особливо східних регіонів. Однак, з іншого боку, це питання може викликати незадоволення у тих регіонах, де аналогічні зони у свій час існували (наприклад, Закарпаття), але чомусь Зеленський не пропонує там їх відновити.

У будь-якому разі технологи Банкової досягають своїх цілей. Оскільки замість обговорення реальних локальних проблем зараз «інформаційний простір» заповнить обговорення  «вільної економічної зони Донбасу», яке нічого не значить».

Василь Мельничук, експерт:

«По-перше, спеціальні економічні зони та спеціальний режим інвестиційної діяльності в Донецькій області вже запроваджувалися відповідним законом у 1998 році. З економічної точки зору ніякого суттєвого впливу на розвиток Донбасу цей закон і ці статуси не спричинили так само, як і подібні акти для інших територій.

По-друге, будь-яка спеціальна (вільна) економічна зона для певної території визначається законом, і таким чином визначається спеціальний правовий статус цієї території. А правовий статус може бути реалізований тільки в разі поширення юрисдикції держави Україна на цю територію. Формально, увесь Донбас – це територія Донецької і Луганської областей України, але чи на всій території цих областей Україна зможе забезпечити дотримання українського законодавства? Очевидно, що ні – тільки на підконтрольних територіях (без територій так званих «ДНР» і «ЛНР»). Отже, мова може йти лише про підконтрольну Україні частину Донбасу, а не про весь Донбас.

І тут ми повертаємося до питання доцільності такого статусу вже для цієї частини Донбасу. Якщо попередній досвід був негативний (або точніше – ніякий), то на чому грунтується віра в те, що цього разу вільна економічна зона на частині Донбасу буде мати позитивні наслідки? Все залежатиме від того, що саме, які положення будуть викладені у відповідному законі, яким ця вільна економічна зона буде запроваджена. Якщо там будуть якісь особливі умови для інвестування, то можливо це і буде мати незначний вплив на стимулювання розвитку українського Донбасу. Але оскільки такі пільги завжди мають зворотну сторону у вигляді втрат надходжень до бюджетів, то Мінфін раніше і тепер будуть блокувати такі ініціативи, і, найімовірніше, вихолостять зміст цього закону. Думаю, що його чекає доля закону про індустріальні парки, коли з однієї сторони є правовий статус індустріальних парків, а з іншої – ніяких фінансових переваг учасники індустріальних парків не мають.

З юридичної точки зору ці опитування не мають ніякої сили, проте їх результати можуть бути використані в якості обгрунтування  для ухвалення відповідного рішення – підготовки і ухвалення закону про вільну економічну зону Донбасу».

Юрій Трачук, експерт LED (місцевий економічний розвиток), розробник LED-складової урядової Стратегії відновлення та розбудови миру на Донбасі:

«Прочитавши тему запитання, відверто кажучи, я дещо розгубився: про яку (які) конкретно територію йдеться? Усю Донеччину та Луганщину чи географічно територію Донецького басейну? Донецька область має, окрім Донбасу (здебільшо окупованого нині ОРДЛО), ще й Приазов'я, а Луганська – включає і землі Слобідської України.

Тож якого ж змісту запитання президента? Дуже зручно запитувати саме так, адже потім можна як завгодно трактувати значення. Уявімо, що йдеться про усю територію цих східних областей. Тоді для яких видів діяльності, якого типу бізнесу, державних чи комунальних підприємств? Які очікувані втрати податкового та інших бюджетів України внаслідок переміщення туди компаній з інших регіонів ? Що вкладає пан Зеленський у суть поняття «вільна економічна зона»?

В інших ж випадках, отримаємо хаотичний і безсистемний процес, який, як правило, буде преференцією для обраних

Безумовно, вільна від росіян частина Донеччини та Луганщини неабияк втратила від розриву економічних відносин зі своїми головними містами – колишніми обласними центрами. Перервані логістичні та інформаційні контакти. Тому занепали цілі території, та що там території - ледь не увесь регіон. Виключення – хіба що Маріуполь та частково Краматорськ (і то внаслідок потужного фінансування різного роду місій, програм міжнародних організацій – це справді створило цілу когорту високооплачуваних робочих місць). Звісно, цим територіям потрібні особливі умови, адже держава жодним чином не сприяє. Зрештою, потрібно просто відкрити один урядовий документ – Стратегію відновлення та розбудови миру у Донецькій та Луганській областях (до слова, розроблену за участю та кошти Програми розвитку ООН). Там написано, що і де слід зробити. Та, 2 роки минуло, а документ «лежить у шухляді». Напевно, «чекає» на вільну економічну зону. Або вже не чекає (нічого хорошого), змирився.

Підсумовуючи, зазначу, вільні економічні зони – особливий статус розвитку територій. Держава, яка має намір надати певним територіями особливого правового режиму оподаткування (звільнення оподаткування чи зниження оподаткування), чітко і послідовно готує усе підґрунтя для цього: економічно-фінансове і безпекове обгрунтування, визначає пріоритети (зазвичай йдеться про підтримку інноваційних проєктів у формі технологічних парків на вже підготовлених промислових майданчиках – індустріальних парках) та інвестує у логістику – без сподівань у найближчі 10 років отримати ці кошти назад – у формі податків та інших обов'язкових платежів. Тоді справді відбувається економічне чудо. В інших ж випадках, отримаємо хаотичний і безсистемний процес, який, як правило, буде преференцією для обраних».

Олексій Буряченко, кандидат політичних наук, доктор філософії, голова правління Всеукраїнської регіональної експертно-юридичної асоціації впливу:

«У мене зворотне запитання до президента: а який сенс він вкладає у словосполучення «вільна економічна зона»? Яка концепція – безмитна зона з РФ, податкові пільги чи преференції для бізнесу, спецільний режим залучення інвестицій під державні гарантії...??? Запитання звичайно риторичне і, переконаний, що жодної відповіді ми на нього не почуємо.

Хочу нагадати, що в Україні колись уже були вільні економічні зони («Донбас», «Кривбас», «Порто-франко»), які показали себе чудово виключно для одного – виведення коштів на «пільгових умовах» з країни. Це були свого роду «офшори внутрішнього користування». Також вільні економічні зони використовувались для оптимізації податкового навантаження або, іншими словами, тотального ухилення від сплати податків у рамках чинного законодавста.

І найголовніше, а чому ніхто не прогнозує, що після створення вільної економічної зони на Донбасі інші регіони не захочуть ініціювати на своїй території аналогічні вільні економічні зони? Такі ініціативи несуть в собі величезні ризики дисбалансу податкової та митної системи в Україні, а можливо, навіть ризики федералізації...

Жодної юридичної сили запропоноване опитування не має і мати не може, адже це навіть не референдум – це просто опитування! Наслідки подібні опитування можуть мати виключно технологічні та політичні.

Серед можливих наслідків можна зазначити, що люди, заінтриговані президентом, захочуть взяти участь у даному флешмобі. Тим самим підвищать явку на місцевих виборах, яка, за останніми соціологічними дослідженнями, могла мати загрозливо низьку для легітимності виборів тенденцію. Як побічний ефект можна прогнозувати підвищення рейтингів пропрезидентської політичної партії. Адже усі розуміють, що якщо це опитування буде проходити до голосування, воно може мати значний вплив на виборців.

Ну і звичайно дане опитування потрібне самому президенту Зеленському для підтвердження свого мандату довіри у населення і подальше використання результатів дослідження як легітимного та репрезентативного волевиявлення населення, при запровадженні політично та економічно непопулярних ініціатив, таких як запровадження вільної економічної зони на Донбасі.

Це опитування – це звичайна маніпуляція та політична технологія, ініційована політтехнологами, для вирішення низки прямих та опосередкованих політичних завдань. І немає жодного значення, які будуть подальші запитання – має значення, хто буде рахувати результати та які політико-технологічні завдання ці питання мають вирішувати».

Олександр Хмелевський, кандидат економічних наук:

«Влада вже давно виношує ідею запровадження на Донбасі вільної економічної зони. Ще в серпні 2019 року до Верховної Ради було подано законопроєкт №1093 «Про створення та функціонування вільної економічної зони Донбас». Проте він так і не був розглянутий. В серпні 2020 року цю тему знову підняли. Про вільну економічну зону на Донбасі заговорили прем'єр-міністр Денис Шмигаль, віце-прем'єр Олексій Рєзніков та інші.

Пропонується спочатку запровадити вільну економічну зону на підконтрольній Україні території, а після деокупації розповсюдити дію зони на всю територію Донецької та Луганської областей. Чиновники та депутати озвучують різні умови функціонування цієї зони, що свідчить про те, що єдиної точки зору ще немає. Пропонується звільнити бізнес від податку на прибуток, військового збору, не проводити перевірки підприємств. Допускаються розрахунки не лише в гривні, а й в іноземній валюті. Пропонуються додаткові державні гарантії для бізнесу на випадок втрати інвестицій, проведення судових господарських процесів відповідно до міжнародного законодавства тощо.

Україна вже мала сумний досвід запровадження вільних економічних зон в 90-их роках

Україна вже мала сумний досвід запровадження вільних економічних зон в 90-их роках. Такі зони існували й на Донбасі. Вони не призвели ні до розвитку регіону, ні до створення робочих місць. А стали чорними дірами українського бюджету, завдяки яким держава недоотримала багато мільярдів доходів. На цьому збагатилися окремі ділки. Те саме буде й зараз. Створення вільної економічної зони не сприятиме інтеграції Донбасу в Україну, як про це заявив президент. Навпаки, територія, де не діють закони України, не буде входити в єдиний господарський комплекс країни й буде жити своїм власним життям. Влада таким чином лобіює інтереси певних олігархів на шкоду інтересам країни. Жодного покращення для населення вільна економічна зона не принесе. Оскільки більшість депутатів не підтримує відповідний законопроєкт, винесення цього питання президентом на всенародне голосування є спробою тиску на парламент».

Нагадаємо, в Офісі Президента озвучили вже всі п’ять запитань для опитування.

Оксана ДУДАР

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: