МОН скасувало обов'язкове комплексне ЗНО з української мови та літератури

00

Міністерство освіти і науки України скасувало обов'язкове комплексне зовнішнє незалежне оцінювання з української мови та літератури. Це тестування протягом багатьох років було обов'язковим при вступі до вищих навчальних закладів.

Про це повідомили в пресслужбі МОН.

З 2021 року випускники шкіл зможуть здавати два види ЗНО з української мови: з української мови та з української мови та літератури.

Вступники, які збираються отримувати вищу освіту гуманітарного та соціального спрямування, обов'язково повинні скласти ЗНО з української мови та літератури. Вступники, які збираються отримувати вищу освіту за всіма іншими спеціальностями, зможуть скористатися правом проходити тестування тільки з української мови.

«Фахівці Українського центру оцінювання якості (УЦОЯО) запевняють, що тест з української мови міститиме й компетентнісні завдання, які передбачають знання літератури. Сертифікати ЗНО з української мови та літератури 2018-2020 рр. можна буде використовувати для вступу на всі спеціальності», – зазначено у повідомленні.

Проте народний депутат, історик Володимир В'ятрович на своїй Facebook-сторінці розкритикував це нововведення. За його словами, Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь, Львівський національний університет, Острозька академія, Київський університет імені Грінченка, українські вчені, мовознавці, діячі культури, громадські організації переконували МОН зберегти комплексне ЗНО з української мови та літератури.

Нардепи з декількох парламентських фракцій також зверталися до глави МОН Сергія Шкарлета із закликом не скасовувати це тестування.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: