В Україні презентували реконструкцію знищеного 1933 року «Нарбутівського Збірника»

є

До 100-річчя з дня смерті мистця Георгія Нарбута у Києві в Національному заповіднику «Софія Київська» 15 жовтня відбулася презентація книги-реконструкції знищеного 1933 року «Нарбутівського Збірника» монографії про знакового українського художника-графіка, ілюстратора та автора перших українських державних знаків Георгія Нарбута.

До 100-річчя з дня смерті мистця Георгія Нарбута у Києві в Національному заповіднику «Софія Київська» 15 жовтня відбулася презентація книги-реконструкції знищеного 1933 року «Нарбутівського Збірника» — монографії про знакового українського художника-графіка, ілюстратора та автора перших українських державних знаків Георгія Нарбута.

Про це повідомляє видавництво «Родовід».

«Історія «Нарбутівського Збірника» драматична. Задумали мистецьку монографію ще за життя мистця. 1920-го у віці тридцяти чотирьох років Георгій Нарбут несподівано помер. Після його посмерних виставок 1922 року в Петербурзі та 1926-го в Києві було створено комітет з підготовки Збірника, замовили статті найвідомішим мистецтвознавцям. Довго готували, але через безгрошів’я та драму комуністичної цензури «Нарбутівський Збірник» надрукували лише 1933 року. І одразу в друкарні знищили весь наклад. Головна причина — на той час були репресовані майже всі автори, а дехто й розстріляний», - зазначено в описі книги.

У 2020 році з ініціативи д-ра Сергія Білоконя видавництву «Родовід» вдалося відтворити «Нарбутівський Збірник», доповнивши його кількома текстами — спогадами друзів і колег, у тому числі Василя Кричевського і Миколи Зерова, автобіографічними уривками, статтями мистецтвознавців середини ХХ століття, листами, а також вступною статтею Сергія Білоконя. Видання містить понад 300 ілюстрацій.

Георгій Нарбут – український художник-графік, ілюстратор, автор перших українських державних знаків (банкнот і поштових марок). Один із засновників і ректор Української Академії Мистецтв. Творчість Нарбута — це яскрава сторінка в українському мистецтві. Його цілком справедливо називали одним з найвизначніших графіків сучасності.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: