Зайва вода в організмі: як здолати набряки

63e4e4b-vaga2
Фото ілюстративне.

Колонка Уляни Ковбас, журналістки, фітнес-інструкторки та консультантки з правильного харчування.

Майже всі мої клієнтки коли приходили на тренування у зал або починали правильно харчуватися, спочатку важилися щодня, щоби слідкувати за результатами. Важилися і були у відчаї. Сьогодні вага впала майже на 2 кілограми, а наступного дня чомусь повернулася. І такі гойдалки впродовж усього тижня. В чому ж справа? Я вже не раз розповідала, що, зважуючись щодня, ми бачимо лише зміну кількості води у тілі, а щоб дізнатися, скільки жиру ми втратили, контроль ваги слід проводити 1 раз на 7 днів.

У вас, найімовірніше, також бували дні, коли вага «порадувала» на +1 чи навіть +2 кілограми у порівнянні з вчорашнім днем, а у дзеркалі ви побачили й справді більший животик і запухле обличчя. А винні у всьому набряки: вода, яка з певних причин затрималася у організмі. Хороша новина у тому, що хоч візуально і на вагах ви нібито набрали жирку, насправді це не так. Це зайва вода, позбутися якої ми можемо вже за 1-2 дні і знову виглядати класно.

Які ж причини затримки води у тілі?

Спробуймо розібратися. Існує така річ, як водно-сольовий баланс організму. В усіх його клітинах та міжклітинному просторі є певна кількість солей і певна кількість води, які завжди прагнуть перебувати у балансі. Якщо солей десь забагато, вода «мігрує» туди, щоби розбавити солі і відновити баланс в організмі і затримується у клітинах у значно більшій кількості.

А змінюватися концентрація солей може у залежності від нашого харчування. І перша причина набряків – сіль в раціоні у великих кількостях. Наприклад, з'їли ми продукти з великим вмістом солі: мариновані огірочки або копчену рибку, вранці прокидаємося з набряками. І це не жир на животі, це надлишкова вода у клітинах, яка затрималась там, щоб розбавити ці солі.

Ще одні винуватці набряків – вуглеводи. Чим більше їх у раціоні, тим більше води затримується в тілі. Спробуйте не споживати вуглеводи після обіду і вже за день-два на вазі побачите позитивні зміни – це зайва рідина покидає вас.

У дівчат на набряки впливає також і менструальний цикл. Наприклад, в період ПМС (26-28 днів циклу) зазвичай набряки дуже поширені, а в деяких дівчат вода затримується в організмі ще й в час овуляції (середина циклу).

Якщо ви хочете позбутися набряків і зменшити завдяки цьому свою вагу та об'єми, допоможуть такі поради:

  • Пийте більше звичайної води. Як би дивно це не звучало - вода виводить воду з організму.
  • Зробіть невеличке кардіотренування.
  • Їжте менше простих вуглеводів (солодке, хліб, макарони, картоплю).
  • Не їжте копчених, маринованих та консервованих продуктів. Сіль сприяє утворенню набряків, бо, як ми вже з'ясували, чим більше в організмі солі, тим більше він проситиме води, щоби розбавити цю сіль, в результаті ви будете набрякати.

Читайте також: ТОП-5, що не варто робити, якщо хочете скинути зайві кілограми

Увага! Набряки зазвичай нічого страшного для організму не означають. Проте є випадки, коли їхня регулярна поява — це маячок звернутися до лікаря. Якщо ви щодня набираєте +2-3 кілограми, набрякають ваші пальці рук та обличчя – це привід перевірити роботу нирок. Якщо ж регулярно значні набряки з'являються на ногах, перевірте своє серце.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: