У Львові пацієнтці старшого віку зробили унікальну операцію на серце без жодного розрізу

3558b694-da19-4289-a579-70e65e2a3e37
Фото: Олег Самчук // Facebook

У Львові в лікарні швидкої медичної допомоги провели унікальну операцію – транскатетерну імплантацію аортального клапана: цілий клапан до серця пацієнтки лікарі доправили без жодного розрізу – через прокол шкіри.

Про це написав головний лікар Олег Самчук на власній сторінці у Фейсбук.

Медик каже, що операція коштує майже мільйон гривень і таких у всій Україні донині виконали лише кілька.

Читайте також: Як українець отримав шанс на життя завдяки білоруському серцю

Пацієнткою стала 80-річна жителька Львівщини. Вона потрапила у лікарню у вкрай важкому стані – із набряком в ногах і рідиною в легенях, діагнозом «критичний аортальний стеноз».

«Через вік клапан у її серці «закам’янів», замість отвору у 3 см, у серці була дірочка розміром 0,8 мм. Воно не могло прокачувати кров, працювало з потрійним навантаженням, страждали всі органи. Ми зіштовхнулися з непростою ситуацією: без операції пацієнтка не прожила б і кількох місяців, але традиційного хірургічного втручання на відкритому серці не витримала б», – йдеться у повідомленні.

Операцію провели під контролем професора Марека Григера з Польщі. У центрі, де він працює, за рік роблять сотню таких втручань. Через маленький прокол у шкірі лікарі ввели протез до стегнової артерію, а потім – у серце.

У лікарню за рік з подібними проблемами потрапляє більше десяти людей, тож є потреба у закупівлі таких протезів, каже Олег Самчук.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: