Ми перші у районі створили ОТГ та не злякались цієї відповідальності, - Йосиф Фабрига

499dda9f-8576-4007-a594-56b4aa15dc77

З початку децентралізації в Україні, Йосиф Фабрига став першим очільником Великолюбінської об'єднаної територіальної громади. Минуло три роки — і він вдруге балотується на цю посаду.

ІА Дивись.info поспілкувалася з паном Йосифом щодо досягень, які вдалось здобути за три роки, а також про потреби району.

— Пане Йосифе, Ви очолювали Великолюбінську об'єднану територіальну громаду. Розкажіть про досягнення на цій посаді.

— Ще до об’єднання у 2015 році я очолив Великолюбінську сільську раду. Це був важкий рік: війна, фінансові проблеми державного бюджету, а про місцевий бюджет навіть не йшлось. Україна тоді опинилися в скруті – мало надходило коштів до місцевих бюджетів, однак завдяки політиці тодішнього уряду і запровадження такої реформи як децентралізація, дали можливість органам місцевого самоврядування створювати об’єднані територіальні громади. Тобто об’єднюватись задля вирішення спільних проблем. І тільки з’явилась така можливість, я ініціював створення Великолюбінської  ОТГ.

Щоправда, тоді вона була у більшому складі, але у зв’язку з тим, що ці громади не розуміли свого майбутнього , частина з них відмовились, зокрема – Градівська сільрада, яка, фактично, заблокувала цю реформу.

З 2016 року ми почали опрацьовувати ці перспективи, бо, фактично, втрали багато часу після виборів, які відбулись у 2015 році. Тоді ми опинились на роздоріжжі – частина громади не долучилась, однак ми не розчарувались.

У той час ініціювали збереження громади у складі Коропужської сільради, Завидовицької та Великолюбінської селищних рад, при 16-ти населених пунктах.

Це тривало довго. Спершу було внесено зміни в перспективний план – і в результаті, 2017-го нас визнали громадою, яка може існувати та бути фінансово спроможною. Власне, у квітні цього ж року, відбулися перші вибори до Великолюбінської ОТГ у складі Коропужської та Завидовицької сільських рад. Тоді громади доручили мені очолити ОТГ.

Мабуть, ми стали єдиними у Городоцькому районі, де створили ОТГ та не побоялися цієї відповідальності. А відповідальність справді була значною – тепер сюди належали функції щодо охорони здоров’я, освіти, культури, об’єктів інфраструктури. На нас чекав колосальний об’єм роботи, адже цей механізм було необхідно запустити, бо, на жаль, до нас перейшло досить «занедбане» господарство.

У той час кожна школа потребувала величезних капіталовкладень, оновлення матеріально-технічної бази (комп’ютерів, парт, шкільних дошок): було важко, втім рік за роком відбулися значні покращення. Так, попереду ще більше роботи, та я наголошу: ми тільки 3 роки ОТГ і за цей час у кожному населеному пункті відбулись зміни.

Тепер у світі панує пандемія: звичайно, надходження до бюджету скоротилося, тому багато проєктів, які ми запланували, не змогли реалізувати через відсутність бюджетних коштів, та  це тільки гартує. Зауважу, що у Городоцькому районі наша ОТГ за 9 місяців перевиконала бюджет.

Все частіше я чую, що ми розпочали реалізовувати багато об’єктів, тому що вибори незабаром. Однак ця думка неправильна.

Згідно з законодавством, передбачається уточнення перевиконання бюджету один раз на три місяці. Ми уточнили ці кошти у жовтні – і зараз реалізовуємо першочергові об’єкти, які запланували.

Зокрема забезпечно водопостачання та проведено заміну водопровідних мереж у смт Великий Любінь по 8-ми вулицях, встановлено світлофор, впроваджено систему відеоспостереження, зупинки для громадського транспорту. Також покращили технічний стан водойми-ставка в селі Завидовичі. Здійснили капітальний ремонт п'яти вулиць.

У семи селах облаштували дитмайданчики, а також спортмайданчики у Великому Любіні та с. Любінь. У населених пунктах здійснили реконструкцію вуличного освітлення. Окрім цього, ми забезпечили якісне надання медичних послуг населенню. Закупили медико-лабораторне обладнання для Великолюбінської амбулаторії та виконали там капітальний ремонт.

Можливо, тут не все зроблено і залишаються проблеми. Це стосується водопостачання, поточного ремонту і капітального ремонту. Направду, до цього ми не дійшли ще, однак є пріоритетні завдання. Наприклад, ясла-садочок, який потрібно було добудувати. І ми це зробили.

Будівництво завершилось, зараз йде процес  навчання персоналу, ознайомлення  тощо. І з дня на день вже можна буде розпочинати роботу. Садочок розрахований на 150 дітей.

Усі охочі мали можливість прийти на відкриття, ніхто нічого не приховував: можна було зайти в будь-яке приміщення.

Наша візитівка – новий реабілітаційний центр «Галичина», на тій самій дорозі діє також санаторій. Проблема полягала у комунальній дорозі, адже вона була в жахливому стані. Якщо говорити за людей із реабітаційного центру, то ті, хто проходив там лікування (а серед них більшість – особи із інвалідністю), були «відрізані від світу», адже вони не могли побачити, що діється за територією - там були великі каміння, калюжі. Люди приїжджали, та не могли відпочити сповна, бо територія була закритою, ніби у в’язниці.

Тому, завдяки обласній адміністрації та, не буду скромним, моїй наполегливості, нам вдалося на цей рік «вибити» колосальні кошти на капітальний ремонт цієї дороги. Станом на зараз роботи вже розпочались і, повірте, люди, які будуть там проходити лікування, ще будуть приємно відгукуватись про Великий Любінь.

Які труднощі у Вас виникали за час каденції, які ще проблеими потрібно вирішити найближчим часом?

Є проблема, яка стосується Будинку культури. Я думаю, якщо громада довірить мені очолити ОТГ на наступні 5 років, то я організую зустріч із молоддю — активними та творчими людьми, аби порадитись, що далі робити із цим об'єктом, який зараз перебуває у аварійному стані. Та ще раз наголошую: першочергово ми обирали пріоритет – ним став дитсадок-ясла. Тому великі кошти із місцевого бюджету пішли, власне, на фінансування цього об’єкту. На жаль, питання стосовно майбутнього Дому культури залишається відкритим, адже громада не могла дозволити собі фінансово підтримати два великих об’єкти.

Зараз ми повертаємося до вирішення культурних проблем всієї Великолюбінської ОТГ. На мій погляд, тут мають створити сучасний центр культури та дозвілля. Ми повинні здійснити багато заходів, завдяки яким зможуть долучитись молоді люди, яким це до вподоби.  Це питання будуть вирішувати на зборах громади. Їхнє рішення буде пріоритетним. Саме громада вирішить, як реконструювати Народний дім і що там має бути.

У планах також – будівництво спорткомплексу на території існуючого стадіону у Любіні. Знову ж таки, якщо це підтримає громада!

Ще один великий об’єкт - реконструкція під мистецький центр діючого Народного дому в селі Завидовичі. Цей проєкт реалізовується завдяки програмі «Секторальна підтримка».

І ще – будівництво очисних споруд. Реалізація проєкту вирішить питання щодо поводження з фекальними стоками для мешканців Великолюбінської селищної ради, бо коли ми запустимо цей комунальний об’єкт, буде працювати спеціальна машина, яка надаватиме послуги. Це коштуватиме набагато дешевше, аніж сьогодні. Тому, відповідно, громада зрозуміє, що ці кошти підуть до місцевого бюджету і їх скеровуватимуть на вирішення тих чи інших проблем.

У пріоритеті – це проблема із водопостачанням. Розглянуть питання забезпечення всіх помешкань центральними водогонами, а по Любіні, зокрема, провести центральні водогони по всіх вуличках.

Чому ви вирішили вдруге йти на голову ОТГ?

— Кожне село – від Романівки до Чуловичів — належить моїй єдиній громаді і тому, як голова, я відповідаю за кожен куточок.

Так, ймовірно, існують недопрацювання у кількох населених пунктах, та я завжди беру провину на себе і не шукаю причини в діях або, навпаки, бездіяльності попередників. Адже голова має усвідомити, що тільки він бере на себе відповідальність. Можливо, десь бракувало комунікації між громадою, однак я не припиню наголошувати: ми продовжуємо вчитися і ставимо собі пріоритети.

На нас чекають нелегкі часи і ми це розуміємо. Пандемія вдарила по бізнесу, по платниках податків, особливо це стосується ФОПів, але маю надію, що ми впораємось. Не з такими труднощами зіштовхувались.

Тому я вирішив податись на ще одну каденцію, та, мабуть, це так і не назвеш, адже на посаду очільника держава надає 5 років, а у мене було тільки 3 роки на реалізацію всіх програм, проєктів, які ми собі запланували, аби покращити життя нашої громади.

Я вирішив завершити все замислине та залишити після себе щось добре, адже кожна людина старається, коли Бог дає їй життя, лишити якийсь хороший спогад.

Якщо громада довірить мені очолити  ще раз Великолюбінську ОТГ, ми будемо зустрічатися із людьми та декларувати першочергові заходи, які необхідно виконати в тому чи в іншому населеному пункті.

Якими будуть ваші перші кроки у разі перемоги?

— Після перемоги потрібно буде знову сісти за роботу та не зупинятися. Першим кроком буде прийняття бюджету, згодом — зустріч із кожною громадою та визначення пріоритетів для них. А потім – визначення фінансової можливості, залучення обласного та державного бюджетів для вирішення першочергових проблем, які визначила громада. Це робота, яку голова має робити за підтримки депутатсього корпусу.

*Вибори-2020

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: