Що робити, якщо банки відмовляються міняти монети і банкноти

копійки_стовпчики
Фото: Дніпроград

Гроші, які вивели з обігу в Україні, можна здати до банків без комісій і штрафів і отримати за них діючі гроші.

Так, з 1 жовтня в Україні перестали ходити монети номіналом 25 копійок і банкноти, надруковані до 2003 року. На практиці виявилося, що банки відмовляють клієнтам приймати гроші або пропонують платні послуги, про те, що робити в такій ситуації, розповіло видання «Сегодня».

Найпоширенішими приводами, під якими банки відмовляються приймати монети та банкноти, які вийшли з обігу, є те, що людина не є клієнтом цього банку. Нібито «для своїх» така функція доступна.

Відмовити можуть тому, що у касира може не відмовитися машинки для рахунку монет. Вручну співробітники банків рахувати відмовляються.

Крім того, бажаючим здати гроші можуть запропонувати платну послугу – комісію на обмін. Мінімальна комісія – 50 гривень. А взагалі – пів відсотка від суми.

Однак така комісія – це ініціатива самого банка. Нацбанк таку комісію не бере й наполягають, що інші установи не мають права її брати. На це необхідно скаржитися прямо на гарячу лінію Національного банку України.

Крім того, в Нацбанку запевняють, що обмінювати старі гроші зобов’язані всі ліцензовані банки.

Нагадуємо, у Нацбанку 2 вересня нинішнього року вирішили, що через місяць, себто 1 жовтня, виводять з обігу 25 копійок, гривню та дві старого зразка. Як повідомили у відомстві ключовою причиною виведення з обігу монет номіналом у 25 копійок і грошових банкнот, є необхідність спростити розрахунки готівкою. матиме позитивний економічний ефект і підвищить якість готівки у обігу.

Окрім цього, з 1 вересня 2020 року всі українські банки мають дозвіл приймати від клієнтів пошкоджені та зношені купюри.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: