Українську вакцину від коронавірусу випробовуватимуть на тваринах

в7

Українська вакцина від коронавірусу буде напрацьовуватися не на людських клітинах, як це робиться в більшості розробок, а на клітинах дріжджів.

Про це в ефірі одного з телеканалів заявив львівський вчений, директор інституту біології клітин Національної академії наук Андрій Сибірний, - пише Прямий.

«Вакцина буде являти собою два поверхневих білки вірусу, тобто корони вірусу. Але вони будуть напрацьовуватися не на людських клітинах, як це робиться в більшості розробок, а на клітинах дріжджів, тому що дріжджі дуже швидко ростуть, і середовище для їх культивування дуже дешеве. Ми сподіваємося, що наша вакцина буде конкурентною», – сказав він.

Вчений розповів про процес розробки вакцини.

«У нас є календар робіт. Зараз ми замовили синтетичні гени, які кодують ці два білки корони вірусу. Їх синтезують в Німеччині, через два тижні ми повинні їх отримати та будемо конструювати вектори, плазміди, які ми будемо вводити в хромосоми дріжджів, і дріжджі почнуть синтезувати, крім своїх білків, велику кількість цих двох вірусних білків. Потім ми будемо напрацьовувати метод їх аналізу, очищення, оптимізації культивування продуцентів для накопичення максимальної кількості цих білків, і останній етап нашого проекту – перевірка ефективності дії вірусних білків як вакцини на лабораторних тваринах. Це трансгенні миші, які мають людський рецептор, через який коронавірус проникає в клітину», – пояснив Сибірний.

За його словами, в разі успішності проекту почнеться етап вакцинації добровольців та інші стадії клінічних досліджень. «Але цей наш проект закінчується на лабораторних тваринах в кінці наступного 2021 року», – зазначив він.

Читайте також: Львівські науковці виграли грант на розробку вакцини проти COVID-19: хто вони

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: