Чи потрібна книгарням Львова, які торгують книгами Кіпіані, юридична допомога | МАНІПУЛЯЦІЯ

IMG_3534-696x464
Фото. Микити Печеника

Минулого тижня, 19 жовтня, Дарницький районний суд Києва ухвалив рішення заборонити розповсюджувати книгу Вахтанга Кіпіані про Василя Стуса.

Натомість міський голова Львова Андрій Садовий закликав книгарні не боятися і не вилучати твір з полиць, а у разі потреби надати їм юридичну допомогу.

ІА Дивись.info вирішила перевірити слова міського голови Андрія Садового чи дійсно книгарням, які продають книгу Вахтанга Кіпіані «Справа Василя Стуса», знадобиться юридична допомога у разі, якщо вони не приберуть з поличок друковану продукцію, а чи мер просто вирішив попіаритися на гучній темі.

  • МАНІПУЛЯЦІЯ

«Щойно суд у Києві заборонив розповсюджувати книгу про справу Василя Стуса без дозволу Медведчука. Своїм рішенням суд визнав, що деякі фрази у книзі порушують честь та гідність кума Путіна.

Сам факт наявності цієї справи, не кажучи вже про таке рішення, принижує честь і гідність цілої країни!

Звертаюсь до українців – зайдіть до книгарень і купіть цю книжку. Це найкращий спосіб продемонструвати своє ставлення до таких заборон.

Також звертаюсь до львівських книгарень – не бійтесь і не забирайте книжок з полиць. У випадку виникнення будь-яких питань до вас юридичний департамент Львівської міської ради допоможе із захистом», – написав на своїй сторінці у Фейсбуку Андрій Садовий.

  • ПЕРЕВІРКА

Отже, 19 жовтня справді суддя Дарницького районного суду Києва Людмила Комаревцева винесла рішення, у якому зокрема йдеться: «Заборонити Кіпіані Вахтангу Теймуразовичу, Товариству з обмеженою відповідальністю «Видавництво «Віват» розповсюджувати надрукований тираж книги «Справа Василя Стуса» та подальше його тиражування до усунення порушеного особистого немайнового права Медведчука Віктора Володимировича».

Якщо вдаватися до деталей судового рішення, то позовну скаргу Віктора Медведчука було задоволено частково. Йдеться три висловлення у книжці, які суд визнав недостовірними, а ще у трьох заборонено згадувати Віктора Медведчука.

Згідно з рішенням суду, усі спірні фрази слід усунути, інакше заборонено розповсюджувати вже надрукований тираж.

Рішення судді Людмили Комаревцевої стало топ-новиною дня. Того ж дня мер Львова Андрій Садовий закликав купувати книжку, а книгарні не вилучати її з продажу. Також він пообіцяв у разі потреби юридичну допомогу. Але є один невеликий нюанс – юридичних підстав для вилучення з продажу книги «Справа Василя Стуса» немає. Рішення Дарницького районного суду не набуло законної сили.

Так, відповідно до ст. 223 ЦПК України, рішення суду набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги, рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним судом.

Як зазначено у рішенні суду, «рішення суду може бути оскаржене до Київського апеляційного суду шляхом подачі апеляційної скарги протягом тридцяти днів з дня його проголошення».

  • ВИСНОВОК

ІА Дивись.info проаналізувала слова міського голови Львова Андрія Садового і дійшла висновку, що мер вдався до відвертої маніпуляції для самопіару напередодні виборів, закликавши книгарні міста не боятися і не прибирати книгу Вахтанга Кіпіані «Справа Василя Стуса», а у разі потреби надати книжковим крамницям юридичну допомогу, адже для таких дій наразі немає жодних підстав, оскільки рішення Дарницького районного суду Києва не набрало законної сили. Тому книгарні можуть і надалі продавати книгу Кіпіані, не боячись жодних юридичних наслідків.

Матеріал підготовлено в рамках проєкту «Протидія фейкам і маніпуляціям на місцевих виборах». За підтримки фактчек-проєкту «БезБрехні».

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: