Новообрані депутати не будуть слухняними «солдатами» партій, – політолог

IMG_2038

25 жовтня в Україні відбулися місцеві вибори, які відзначилися низькою явкою виборців і незадовільними результатами для партії влади. Та наразі немає ще остаточних результатів.

Поки виборчі комісії продовжують підрахунок голосів, ми говоримо про головні наслідки виборчої кампанії з політологом Анатолієм Романюком.

– Сьогодні ми почули заяву трьох політичних сил про те, що можливі фальсифікації результатів виборів до Львівської облради. Наскільки це було очікувано?

– Мені складно коментувати цю конкретну ситуацію. Сьогодні ми не маємо офіційних результатів, а лише дані з паралельного підрахунку голосів, які проводили політичні партії. Система підрахунку голосів в нас є дещо комплікованою, в інших країнах це відбувається швидше. Але завжди коли затягується процес підрахунку голосів і офіційного оголошення результатів виборів, тоді виникають підозри, а можливо, і спокуси.

– Які, на Вашу думку, головні наслідки цих виборів?

– Сьогодні ми можемо сказати, що новий виборчий закон все-таки працює. Ми маємо низку випадків, коли люди проходили за преференційними голосами і змінили свої позиції у тих списках, які були затверджені. Це позитив, бо люди, які є більш авторитетними і активніше проводили виборчу кампанію, отримали шанс пройти до представницьких органів. Інший момент, який є ще важливіший, – ці вибори взагалі відбулися, бо були розмови про їхнє перенесення. Це дуже важливо, бо формується політична культура, яка полягає у тому, що ключові політичні питання повинні вирішуватися через вибори і вони можуть змінювати напрямок руху країни і регіонів.

– Ми можемо побачити серед неофіційних наразі переможців виборів на Львівщині, які можна назвати місцевими...

– Регіональні політичні партії по всій країні досягнули значного успіху, а загальнонаціональні  політичні сили показали свою слабкість. Це призведе до розвитку внутрішньопартійної демократії, бо ті політичні сили, які пройшли, залучили авторитетних людей, які не будуть слухняними «солдатами» партій. Також на регіональному рівні ми будемо бачити відмінні комбінації союзів політичних партій, які не будуть проекцією того, що існує в парламенті. Ми також бачимо посилення тенденції, коли політика спускається на «низ», на цих виборах ми стали свідкам того, що політика опустилася на рівень ОТГ, і в багатьох були  створені партійні структури. Посилення регіональних політичних структур через досить короткий проміжок часу дасть зворотний ефект – регіони будуть виступати за формування потужних централізованих політичних сил, тому що ці місцеві структури не зможуть самостійно брати участь у парламентських виборах. Вони змушені будуть шукати партнерів або серед тих партій, які представлені в парламенті, або формувати нові. Також буде продовжуватися тренд протистояння нових та старих партій, і ми зможемо побачити появу нових політичних сил. Але попри те, що вибори мали значну політичну складову, все-таки домінуючою у програмах і у виборчій кампанії, зокрема і на Львівщині, стали питання соціально-економічного розвитку. Ці питання будуть суттєво посилюватися у  роботі представницьких органів влади і це схилятиме регіональні партійні організації до компромісів.

Володимир ГАЛЕЧИК

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: