Сьогодні - Всесвітній день боротьби з інсультом

image

Сьогодні - Всесвітній день боротьби з інсультом. У міській клінічній лікарні швидкої медичної допомоги Львова розповіли, за якими ознаками можна визначити інсульт.

Про це пише пресслужба Львівської міської ради.

«ВООЗ каже: інсульт вразить кожного п'ятого українця. Інсульт виникає раптово. Для збереження життя тоді важлива кожна хвилина! Але оточенню не завжди вдається вчасно розпізнати симптоми інсульту, хтось може подумати, що людина напідпитку. Тому важливо запам'ятати п’ять ознак інсульту», — пояснює головний лікар міської лікарні швидкої медичної допомоги Львова Олег Самчук.

Так, є такі ознаки інсульту (абревіатура МОЗОК):

М — раптове порушення МОВЛЕННЯ

О — раптова асиметрія ОБЛИЧЧЯ

З — раптове ЗАПАМОРОЧЕННЯ

О — ОЧІ, раптове погіршення зору

К — раптова слабкість чи оніміння КІНЦІВОК

Попросіть людину усміхнутися чи підняти руки вгору. Якщо вона цього не зробить — слід негайно викликати швидку допомогу.

«Пацієнта мають привезти туди, де є специфічні медикаменти, обладнання, а це КТ і ангіограф, а також — спеціалісти. Введення тромболізису (для цього потрібен КТ-контроль) дає шанси повернутися до нормального життя 30−35% із них, а тромбоектракція підвищує ці шанси для 75%. Але найголовніше — це раннє поступлення хворого, адже навіть попри сучасні методики лікування, врятувати пацієнта можна лише впродовж перших 6 годин», — наголошує Олег Самчук.

Зазначається, що у лікарні швидкої медичної допомоги Львова є для порятунку таких хворих і спеціалісти, і медикаменти, і необхідне обладнання.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: