Чи може бути скасоване рішення ТВК про вибори до Львівської міської ради

IMG_2085

Протокол Львівської міської ТВК про результати виборів депутатів Львівської міської ради, можливо, був складений з порушеннями.

Про це заявив заявив у коментарі Гал-інфо, один з членів Львівської міської ТВК Ярослав Мандрук.

«Найімовірніше, комісія допустила певні процесуальні помилки, не передала належним чином до ЦВК дані і, можливо, буде відкрите кримінальне провадження по роботі керівництва Львівської міської ТВК. Можливо, рішення буде оспорене загалом. Це все, звичайно, може вплинути на кінцевий результат. Є обґрунтовані підозри, що можуть бути якісь фальсифікації. З даного питання є вже звернення до правоохоронців, чекаємо результатів», – заявив Ярослав Мандрук.

Він додав, що кінцевий протокол Львівської міської ТВК про результати виборів депутатів Львівської міської ради підписало 14 членів комісії з 18.

«Але там були процесуальні порушення. Не було присутнього секретаря комісії, не вівся протокол безперервного засідання. І зараз це все обговорюється і вивчається правоохоронцями, чи стануть ці факти підставою для скасування результатів», – додав Ярослав Мандрук.

Натомість, голова Львівської міської ТВК Ігор Сліпецький під час брифінгу заявив відсутність порушень у роботі комісії та тиск з боку обласної ТВК.

«Ми встановили підсумки голосування по депутатах Львівської міської ради, протокол підписали 14 членів виборчої комісії. Вночі надійшло повідомлення, що поліція взяла під охорону нашу міську територіальну виборчу комісію», – розповів Ігор Сліпецький.

За його словами, на лінію «102» надійшло повідомлення від обласної територіальної виборчої комісії Андрія Лозинського.

«Повідомлення було про те, що ми вчиняємо неправомірні дії та порушили порядок встановлення результатів виборів. Відтак, приїхала слідчо-оперативна група, щоби з’ясувати ці обставини», – розповів голова міської ТВК.

За його словами, він не знає, чи була написана Андрієм Лозинським заява до поліції.

«Лозинський вважає, що ми мали здати результати обрання депутатів до Львівської обласної ради, а лише потім встановлювати результати депутатів до Львівської міської ради. Виборча комісія вчора підписала підсумкові протоколи до Львівської районної ради, підписали два протоколи до Львівської обласної ради і лише після того ми підписували протокол до Львівської міської ради. Але, знову ж таки, ніде у Виборчому кодексі немає прописано, що і коли оголошується. Є результат – і ми його оголошуємо. Затягування встановлення результатів виборів – це так само порушення законодавства, а ми його не порушували. Те, що Лозинський вчинив такі дії, як на мене, він вчинив неправильно і, грубо кажучи, вчинив на нас тиск, звинувативши у тому, чого немає», – пояснив Сліпецький.

Щодо заяви члена міської ТВК Ярослава Мандрука, то Ігор Сліпецький наголосив, що він був серед членів комісії, які підписали кінцевий протокол.

Тим часом, координатор спостереження за виборами у Львівській області Громадянської мережі «ОПОРА» Тарас Радь каже, що йому не відомо про порушення у роботі Львівської міської ТВК, які б давали підстави для перегляду результатів виборів.

«З тої інформації, яка мені відома, я не знаходжу правових підстав, для того, щоб ставити під сумнів Львівської міської ТВК щодо результатів голосування. Мені невідомі дії виборчих комісії у межах Львівської територіальної громади, які б могли призвести до спотворення результатів голосування. Якщо ж досить  прискіпливо підходити до процедурних моментів, то весь виборчий процес можна просто зупинити. Майже кожна ТВК має у своїй роботі ті чи інші процедурні порушення, бо там бракує кваліфікованих людей. У виборчому кодексі є чіткий перелік причин, з яких результати голосування можуть бути визнані недійсними, і серед цього переліку немає процедурних порушень. Наприклад, якщо йдеться про порушення порядку передачі протоколів, то у Виборчому кодексі не прописана вимоги щодо порядку передачі протоколів, вона є тільки для дільничних комісій. Всі процедурні порушення можна виправити, і вони не ставлять під сумнів сам зміст  протоколу», – розповів Тарас Радь у коментарі Дивись.info.

На його думку, у цій ситуації може йтися про політичну складову.

«Мені здається тут є проблеми політичної площини, коли певні суб’єкти виборчого процесу починають проводити закулісну конкуренцію прикриваючись процедурними порушеннями», – припускає Тарас Радь.

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: