Львівський суд скасував заборону висновку ОВД на будівництво вітрової станції на Боржаві

Боржава
Боржава / Карпатський об'єктив

У вівторок, 3 листопада, Восьмий апеляційний адміністративний суд Львова задовільнив скаргу ТОВ «Атлас Воловець Енерджи» та скасував заборону висновку ОВД, який дозволяв будівництво потужної вітрової електростанції на полонині Боржава.

Захисники Боржави стверджують, що висновок ОВД виданий Закарпатською ОДА з великою кількістю порушень і будівництво на гірській полонині є неприпустимим.

Про це повідомляє журналістам Дивись.info природозахисниця Юлія Бурлаченко.

У проєктній документації не взято до уваги, що під час ведення вітрової електростанції можуть відбутися порушення всіх компонентів природного середовища, адже ВЕС будуватиметься 3,5 роки. Для зведення 34 установок потрібні під’їзні дороги, якими пересуватиметься важка техніка, лінії електропередач тощо. Внаслідок прокладки доріг відбудеться порушення рослинного покриву, що спричинить водну ерозію, зміниться ресурсний запис води в регіоні, зникнуть місця проживання рідкісних представників флори та фауни занесених до Червоної книги.

«Ми однозначно подаватимемо касаційні скарги у Верховний суд. Зупинятися ми не збираємося», - заявляє Юлія Бурлаченко.

Будівництво вітряків на полонині Боржава розглядається постійним комітетом Бернської конвенції при Раді Європи. Засідання планується на 2 грудня. Ця справа розглядається у виключному порядку, оскільки Боржава є особливо цінною територією з точки зору збереження біорізноманіття та належить до «Смарагдової мережі». Ця зона є особливо цінною для збереження біорізноманіття в Європі. На початку цього року комітет вирішив провести свою незалежну експертизу по цьому проєкту і направив уряду України рекомендацію зупинити проєкт поки експерт буде проводити свої дослідження, однак уряд не надав у встановленні строки свої пояснення і не призупинив реалізацію проекту.

«Склалася така ситуація, що справу розглядатимуть на засіданні Бернської конвенції. Згідно порядку денного, будуть заслухані представник скаржника (ГО “Українська природоохоронна група”), а також представник Міністерства екології, який повинен надати свої пояснення та озвучити позицію міністерства. Ми чекаємо на цю подію, це вихід на міжнародний рівень, що демонструє важливість цієї території не лише для України, але і для ЄС», - додає Юлія.

Нагадаємо, Турецька компанія ТОВ «Атлас Воловець Енерджі» у 2017 році розпочала збір усіх необхідних документів для будівництва. Йдеться про будівництво вітрової електростанції потужністю 120 МВт на 34 вітряки, яке мало розпочатися у червні 2019 року.  

Забудовник підготував проєкти землеустрою під кожен вітряк окремо. Незважаючи на численні зауваження науковців та екологів, проєкт отримав задовільну оцінку у дапартаменті екології Закарпатської ОДА. Природозахисники почали оскаржувати дозволи на будівництво у суді. Пів року тому Закарпатський окружний адміністративний суд скасував висновок з оцінки впливу на довкілля. Проте забудовник та інвестор подали апеляцію на це рішення суду.

Марія ГОРДИНСЬКА

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: