Синютка про дебати: Суспільне, так Суспільне. Але згідно з вимогами Виборчого Кодексу

123613353_1280884665578924_3914530624581710982_n

Львівська філія Суспільного мовника звернулася до Олега Синютки та Андрія Садового з пропозицію взяти участь у дебатах перед другим туром виборів голови Львівської ОТГ.

Проте телеканал UA:ЛЬВІВ проігнорував вимоги Виборчого Кодексу щодо фінансування дебатів з виборчого фонду кандидатів.

Про це розповів народний депутат від «Європейської Солідарності», кандидат на посаду голови Львівської ОТГ Олег Синютка під час брифінгу в прес-клубі «Львів», у четвер, 5 листопада.

«У демократичних країнах дебати – це один з основних інструментів ознайомлення виборців з програмами кандидатів на виборні посади. Саме так є на Заході й так хочемо, щоби було в Україні», – зазначив Олег Синютка.

Він підкреслив, що зараз, перед виборами голови Львівської ОТГ, тема дебатів стає предметом маніпуляцій, політичних технологій і намаганням виставити конкурента в поганому світлі.

Синютка вважає, що технологія, яку найчастіше використовують у політичній боротьбі, – це звинувачення конкурента в тому, що він начебто ухиляється від дебатів, не хоче їх проведення. Таким чином в  очах суспільства конкурента можна виставити в поганому світлі, а самому постати максимально відкритим для спілкування з виборцями.

«Мій конкурент, його команда та його сімейні медіа вдалися саме до такої технології. На жаль, вони намагаються використати у своїх цілях телерадіокомпанії, в тому числі й Львівську філію Суспільного мовника – телеканал UA:ЛЬВІВ», – сказав Олег Синютка.

Він закликав Андрія Садового «припинити спекуляцію на темі дебатів та підкреслив, що рішуче налаштований на те, щоби дебати відбулися, а в їх організації могли брати участь усі зацікавлені телерадіокомпанії.

Народний депутат пояснив, що в українському законодавстві чітко прописано, що дебати – це форма передвиборчої агітації, за яку кандидати сплачують з виборчого фонду. Критерії, за якими можна провести дебати, суворо регламентуються, а невиконання будь-якої норми законодавства є порушенням виборчого кодексу, що може мати плачевні наслідки як для телерадіокомпанії, так і для самих кандидатів (аж до зняття з реєстрації учасника виборчого процесу).

Синютка також повідомив, що відтепер представником його штабу з підготовки дебатів буде народний депутат від ЄС зі Львова, відомий журналіст та медіаменеджер Микола Княжицький.

«Мій секундант на полі бою, обирайте зброю», – пожартував на останок Олег  Синютка та запропонував  Андрію Садовому також делегувати представника для організації демократичних дебатів.

Нагадаємо, у Львові другий тур місцевих виборів відбудеться 22 листопада. За посаду мера міста змагатимуться народний депутат Олег Синютка та чинний очільник Львова Андрій Садовий.

Довідкова інформація щодо проведення дебатів, відповідно до чинного законодавства:

У статті 51, частині 7, написано: «Кандидат, партія (організація партії) – суб’єкт виборчого процесу має право на договірній основі за рахунок коштів власного виборчого фонду орендувати будинки і приміщення усіх форм власності для проведення зборів, дебатів, дискусій та інших публічних заходів передвиборної агітації».

У статті 49 відрегульовано «засади участі засобів масової інформації та інформаційних агентств в інформаційному забезпеченні виборів». У частині 3 написано, що «телерадіоорганізації мають право створювати та поширювати у прямому ефірі передачі за участю кандидатів, представників партій (організацій партій) – суб’єктів виборчого процесу, їх уповноважених, довірених осіб у формі передвиборчих дебатів чи дискусій».

Зазначено також, що «телерадіоорганізація, яка має намір поширювати зазначені передачі, оприлюднює відповідну пропозицію, в якій зазначаються формат передачі, строк, протягом якого необхідно надати згоду на участь у передачі, та вартість участі у такій передачі».

У законі деталізовано, що має включати «формат передачі», а отже:

  • порядок визначення учасників передачі – за згодою учасників, за жеребкуванням тощо;
  • тривалість передачі та обсяг ефірного часу, що надається для виступів кожному з учасників;
  • наявність інших присутніх у студії під час передачі (експерти, журналісти, аудиторія в студії тощо), їх роль та порядок їх обрання чи визначення;
  • регламент та правила поведінки учасників передачі;
  • тема обговорення або порядок її визначення;
  • умови поширення під час передачі іншої інформації (результатів опитування думки громадян, інтерактивного голосування, статистичних відомостей, освітньої та довідкової інформації, концертних виступів тощо);
  • інші умови створення передачі».

* Політична реклама

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: