«Широка кістка»: міф чи реальність

photo-2017-09-20-13-45-14

Колонка Уляни Ковбас, журналістки, фітнес-інструкторки та консультантки з правильного харчування.

Кажуть, що широкої кістки, не існує. Якщо наїв вдосталь жирку, не вигадуй байки про генетику. Але, відверто кажучи, наша генетика таки може або допомогти, або завадити отримати красиве тіло.

Давайте розберемося, як це влаштовано. Існує три типи тілобудови людини, з якими ми народжуємося і змінити які нам не під силу: ектоморф, мезоморф, ендоморф.

Ектоморфічна структура тіла людини – це малі суглоби: коліна, плечі, лікті, низький відсоток жиру в тілі та незначна кількість м'язів. Таким людям зазвичай важко набрати м'язеву масу, але є й позитив: вони їдять та не гладшають. Маєте таких друзів? А може, це ви? Ідеальне тренування для цих людей –  у тренажерному залі з додатковим обтяженням. Такий підхід до фізичної активності допоможе збільшити якісну масу тіла, гарно виглядати і не втрачати вагу (звісно, у поєднанні з харчуванням). А ось аеробіка ектоморфам не найкраще підходить.

Другий тип тілобудови – мезоморфи. Це люди, які мають, як на мене, найкращу генетику та всі шанси швидко отримати бажані форми. У них середнього розміру суглоби, вони мають добре розвинені м'язи вже від природи. Якщо у них є велика кількість жиру, це пов'язано з низькою активністю та нераціональним харчуванням. Але щойно вони захочуть схуднути – це  вдасться досить легко і не потребуватиме титанічних зусиль. Те саме з масонабором. Пізнали себе? Тоді вам пощастило. Мезоморфам підійде будь-яка активність у залежності від цілі. Хочете зменшити відсоток жиру у тілі? Робіть кардіотренування. Хочете набрати м'язеву масу? Ідіть у зал.

І наостанок, ендоморфи. Якщо у вас великі суглоби (це, мабуть, і є та широка кістка, про яку всі говорять)), велика кількість підшкірного жиру, але й досить розвинені м'язи - вам найкраще підійдуть кардіотренування, і ви це знаєте. Таким людям легко набирати, а ось скидати важко, і це генетична особливість. Для ендоморфів чудово підійдуть кардіонавантаження: робота у залі на кардіотренажерах, аеробіка або ж тренування у залі з невеликим обтяженням на велику кількість повторень. Все це сприятиме зменшенню кількості жиру у тілі, але не забувайте правильно харчуватися і створити дефіцит калорій. Без нього ціль схуднути буде недосяжною, як би ви не тренувалися.

Мушу додати, що ваш тип тілобудови – це не вирок. Для кожного типу тілобуди знайти підхід, щоб досягнути тієї чи іншої цілі. Це лише питання часу та готовності докладати зусилля.

Тому коли я чую від клієнтів, що у них зайва вага, бо просто не пощастило з генетикою («у мене мама така, бабуся така, то й не дивно, що я така), запевняю, що ситуацію можна виправити, якщо мати достатньо бажання та мотивації.

Ти не приречена мати зайві кілограми все життя, бо така у тебе родина! Замість стати такою, як всі твої родичі, можна довести собі, що може бути інакше. Так, легко точно не буде: доведеться виробляти силу волі, нові звички, можливо, навіть змінити оточення. Доведеться регулярно тренуватися і часто відмовлятись від смаколиків, перед якими так важко встояти. Але якщо ти дійсно цього хочеш, ти змінишся. І жодна генетика не стане на заваді!

Читайте також: Зайва вода в організмі: як здолати набряки

Будьте здоровими і дбайте про своє тіло!

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: