Уряд доручив створити компанію для запуску іпотеки під 5-7%

іпотека
Фото ілюстративне

Кабінет міністрів доручив Міністерству фінансів забезпечити створення ПрАТ «Українська фінансова житлова компанія» для запуску доступного іпотечного кредитування населення.

Про це йдеться в урядовій постанові №1115 від 16 листопада 2020 року, передає Finance.ua.

«Українська фінансова житлова компанія» створюється з метою впровадження фінансово-кредитних механізмів забезпечення громадян України житлом та рефінансування іпотечних кредитів», - йдеться в указі.

Надавати послуги фінансового лізингу по об`єктах нерухомості, видавати кредити фінансовим установам для фінансування іпотеки для населення.

Постановою також затверджено Порядок використання коштів державного бюджету, передбачених для поповнення статутного капіталу цього акціонерного товариства.

У межах цих механізмів Кабмін готує програму пільгової іпотеки зі ставками від 5% до 7% річних на термін від 60 місяців (5 років) до 240 місяців (20 років). При цьому низькі ставки будуть фіксовані протягом усього терміну дії кредитного договору.

Перший внесок за цими кредитами становитиме не менше 20%. Передбачено певні вимоги до житла і обмеження по площі: на одну особу не більше 52 кв. метрів. Йдеться, в першу чергу, про первинний ринок житла.

Програма також передбачає другий напрям – фінансовий лізинг на строк до 20 років з відсотковою ставкою близько 5% річних і без сплати першого внеску. Зазначений напрямок фінансування буде спрямований для збереження робочих місць, сприяння в забезпечені житлом військових, поліцейських та інших службовців.

Загалом, на першому етапі передбачається надати 12,5 тис. іпотечних кредитів і придбати 18,8 тис. квартир у фінансовий лізинг. Надалі Мінфін розвиватиме ці програми та шукатиме додаткові джерела фінансування для їх розширення.

Читайте також: Іпотечне кредитування в Україні: чи виконав Зеленський свою обіцянку

Створити спеціальну компанію для запуску механізму доступної іпотеки та започаткувати старт відповідних програм планується до кінця 2020 року.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: