На Львівщині реставрують дерев'яний храм XVIII століття

1 церква
Церкви Стрітення Господнього / фото ЛМР

Йдеться про облаштування зовнішнього водовідведення, системи блискавкозахисту, заміну дубових підвалин, перестилання підлоги, а також благоустрій території.

Про це повідомляє пресслужба Львівської ОДА.

У селі Черепин Пустомитівького району реставрують Церкву Стрітення Господнього, яка датована 1757 роком. 

«Торік на пам‘ятку архітектури виділили майже 300 тисяч гривень, цього року у листопаді Львівська обласна рада погодила фінансування на ще 250 тисяч поза обласною програмою, з бюджету області. І 100 тисяч гривень - співфінансування з місцевого бюджету, яке надає Пустомитівська райрада», - йдеться у повідомленні.

Генеральний проектувальник робіт у Черепині - ДП «Укрзахідпроектреставрація», головним архітектором проєкту є Остап Василина.

«Ми подали понад 20 архітектурних пам‘яток нашої області. Це вперше за 11 років держава профінансує реставрацію пам‘яток. До того ми мусили обходитися коштами обласного бюджету», - зазначили у Львівській ОДА.

Довідка

Перша згадка про церкву в Черепині датується 1741 роком. 1757 року монастир Божого тіла отців домініканів та львівські майстри-теслі брати Яцек та Антон Дроздовичі заклали будівництво нової церкви Стрітення Господнього.

У 1852 році до Черепині, після висвячення, був скерований о. Михайло Коновалець. Один з його внуків - Євген Коновалець - став відомим в українській історії творцем ОУН. Вона, традиційно, має три зруби, три верхи, розміром 13,9 м х 7,9 м, а по периметру широке піддашшя.

Стіни під ним складаються з відкритого старого зрубу. Стіни бабинця та вівтаря мають зрізані кути. До вівтаря з півночі прибудована ризниця. У південній стіні є бічні двері. Дзвіниця походить з 1754 року і має розмір 3,3 м х 3,3 м. У ній висить дзвін з 1690 року.

Нагадаємо, що у центрі Львова відновили одну з найвищих брам середмістя.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: