Гідність – це залишатися людиною за будь-яких обставин, – майданівець Олег Дудяк

Дудяк
Олег Дудяк / фото з сайту університету Франка

Сьогодні, 21 листопада, в Україні відзначають День Гідності та Свободи – ця дата пов’язана з початком двох революцій: Помаранчевої революції 2004 року та Революції Гідності 2013 року, кожна з яких мала визначальне значення для подальших подій у країні. 

Сьогодні, 21 листопада, в Україні відзначають День Гідності та Свободи – ця дата пов’язана з початком двох революцій: Помаранчевої революції 2004 року та Революції Гідності 2013 року, кожна з яких мала визначальне значення для подальших подій у країні. 

Цього дня вшановується патріотизм і мужність громадян, які восени 2004-го і восени-взимку 2014 року захистили національні інтереси української держави та її європейський вибір. 

ІА Дивись.info поспілкувалися з Олегом Дудяком, викладачем університету імені І. Франка, активним учасником двох революцій, учасником бойових дій на Сході України.

Що спонукало вас поїхати на Майдан?

– З університету багато студентів, викладачів, їздили на Майдан. Спонукала насамперед зміна вектору України, яку нахабно і насильно почали змінювати в протилежному напрямку. Стало зрозуміло, що ми втрачаємо можливість європейського вибору і можливість нормально жити як повноцінна країна і при цьому перетворюємося на сателіт Росії. Я не сприймав уряд Януковича та Азарова ніколи, для мене вони були ворогами. Я підтримував Віктора Ющенка свого часу, брав участь у Помаранчевій революції. Для мене поїздка на Майдан не була спонтанним рішення, адже давно підтримував проукраїнський, проєвропейський вибір, а коли стало зрозуміло, що Янукович веде в повністю протилежному напрямку, це спонукало нас відстоювати те, що залишилося. 

– Як вплинув на вас Майдан, що змінилося?

– Прийшло розуміння, що заяви про людські цінності часами залишаються лише заявами, будь-які цінності треба відстоювати силою. Ми повинні бути сильними, аби відстоювати свої цінності. На  початку ХХІ століття ми вважаємо, що дуже гуманні, але насправді, коли йдеться про боротьбу за владу, є категорія людей, які не зупиняться ні перед чим. Вбивство людей в центрі столиці європейської країни, розстріли – я такого допустити не міг. Коли ми побачили все на власні очі, це перевернуло нашу уяву, і стало зрозумілим, що змінюються часи, змінюються декорації, але людська сутність залишається. Боротьба за владу для деяких людей перевищує усе, і людське життя для них не важить нічого.

– Що для вас означає поняття гідність і свобода? 

– Свобода – це коли ти вільно можеш здійснювати своє призначення, діяти відповідно до своїх вмінь, бажань та навиків. А гідність – це залишатися людиною в будь-яких обставинах і дотримуватися християнських цінностей та чеснот. Бути людиною завжди.

– Хто для вас є прикладами гідних людей? 

– Майдан і російсько-українська війна народила багато гідних людей, я приємно здивований, що наше суспільство, попри численні геноциди, війни породжує достойних людей. Наприклад, Василь Сліпак – людина, яка мала прекрасну кар’єру, покинула все і приїхала в Україну. Він змінив костюм на уніформу і пішов боротися та захищати нашу державу.

Викладач факультету культури і мистецтв університету імені І. Франка Володимир Труш також змінив костюм на уніформу і, на жаль, загинув. Зараз багато людей боронять наші кордони на сході України і віддають своє життя за нас. Можна багато назвати гідних людей, які, попри все, не ламаються та борються до останнього, не зраджуючи своїм принципам, жертвують життям заради того, щоб наша країна розвивалася.

Генерал Забродський – людина, яка взяла на себе командування українськими військами і пройшла тилами московських окупантів, жертвуючи собою та своїми хлопцями. Попри всі складнощі, він зумів прорвати позиції сепаратистів та не дав можливості московським військам оточити частину наших військ. 

Багато активних, енергійних та свідомих людей своїми тілами 18-20 лютого 2014 року перекривали вулиці для «Беркуту». Саме завдяки таким людям наша країна і розвивається, завдяки їм є надія на краще майбутнє для нашого народу.

Марія ГОРДИНСЬКА

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: